Lapsettomuuden hoito naistentautien poliklinikalla

Lapsettomuus voi olla primaarista, jolloin nainen ei ole ollut koskaan raskaana, tai sekundaarista eli aiemman raskauden jälkeistä hedelmättömyyttä. Parien lapsettomuudesta noin 25 % on naisesta johtuvaa, 25 % miehestä johtuvaa ja 25 % sekä naisesta että miehestä johtuvaa. Lopuissa 25 % tapauksista syytä ei löydetä, jolloin puhutaan selittämättömästä lapsettomuudesta.
Lapsettomuus on parin yhteinen ongelma. Tämän vuoksi tutkimukset aloitetaan samanaikaisesti miehellä ja naisella. Tutkimukset voidaan aloittaa parin niin toivoessa, kun lapsettomuus on kestänyt yli vuoden. Tutkimukset kannattaa aloittaa jo aiemminkin, jos on syytä epäillä, että lapsettomuudelle voi olla selvä syy, esimerkiksi kuukautiskierron epäsäännöllisyys tai mahdolliset synnytinelinten tulehdukset tai leikkaukset. Myös jos miehellä on ollut sairauksia, jotka voivat vaikuttaa siittiöiden tuotantoon tai jos naisen ikä on yli 37 vuotta.
Ensisijaisesti pariskunnan tulee ottaa yhteyttä lapsettomuuden alkuselvittelyjä varten terveyskeskukseen, perhesuunnitteluneuvolan terveydenhoitajaan tai yksityislääkärin vastaanotolle.

Tällä hetkellä kunnalliseen hoitoon oikeutettuja ovat:

  • Heteroparit
  • Naisen ikä alle 40 v
  • Naisen BMI >18 ja <35
  • Parilla alle 2 yhteistä lasta

Terveyskeskuksessa tehtävien alkututkimusten jälkeen tehdään kiireetön lähete erikoissairaanhoitoon Naistentautien ja äitiyspoliklinikalle. Lähetteen saavuttua pariskunnalle varataan ensimmäinen aika lapsettomuushoitajan vastaanotolle.

Vastaanotolla selvitetään molempien yleinen terveydentila, sairaudet, leikkaukset sekä käytössä olevat lääkkeet. Samoin selvitetään puberteetin aikainen kehitys ja kuukautiskierto. Myös sukutiedot selvitetään. Lapsettomuuden keston selvittämiseksi kysytään mm. ehkäisyn lopettamisen ajankohtaa  ja mahdollisista ongelmista sukupuolielämässä. Keskustelu elintavoista, ravitsemuksesta, tupakoinnista, sekä alkoholin ja muiden päihteiden käytöstä on tärkeää. Lisäksi hoitajan ohjauksessa käydään läpi eri lapsettomuuden hoitovaihtoehtoja sekä varataan pariskunnalle yhteinen aika lapsettomuuslääkärin vastaanotolle.
 
Ennen hoitajan vastaanotolle tuloa miehen on toimitettava siemennestenäyte omakustanteisesti tutkittavaksi yksityispuolelle. Lähete ja ohjeet näytteen toimittamisesta annetaan terveyskeskuksesta tai lähetteen saapumisen jälkeen naistentautien ja äitiyspoliklinikalta. Siemennesteanalyysi on myös ehdoton edellytys hoitojen aloittamiselle.

Pariskunnat, jotka eivät ole kunnalliseen hoitoon oikeutettuja, voivat hakeutua lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoihin omakustanteisesti yksityispuolelle.

Yhteystiedot
 

Ta­kai­sin­soit­to­pal­ve­lum­me on avoin­na  ma – to klo 7.30 – 16.00, per­jan­tai­sin ja ar­ki­py­hien aat­toi­na klo 7.30 – 15.00
puh. 040 153 3248

Fax 08 7180005

Osoite
Naistentautien ja äitiyspoliklinikka
Sotkamontie 13, 3. krs, sisäänkäynti F1
87300 Kajaani