Perhevalmennus

Perhevalmennuksen tavoitteena on vahvistaa tietoja ja taitoja raskausajasta, synnytyksestä, imetyksestä ja vauvanhoidosta sekä varhaisenvuorovaikutuksen merkityksestä. Perhevalmennuksen tavoite on vahvistaa parisuhdetta ja tukea vanhemmuuteen kasvamista.

Perhevalmennus tutustuttaa toisiinsa samassa elämäntilanteessa olevia perheitä ja antaa mahdollisuuden ajatusten ja kokemusten vaihtoon. Perhevalmennus toteutetaan moniammatillisena tiiminä. Tapaamisia on ennen synnytystä kuusi ja synnytyksen jälkeen kolme. Kuntakohtaisia eroja voi olla. Tarkempaa tietoa valmennuksen sisällöstä saat omasta neuvolastasi.

Monikkoperheille räätälöidään henkilökohtaiset valmennuskäynnit synnytyssaliin, VaTelle ja imetyspoliklinikalle n H 30-32. Neuvolan th/perhe itse voi olla asian tiimoilta yhteydessä synnytyssaliin ellei valmennusaikoja ole perheen kanssa sovittu äitiyspoliklinikkakäynneillä. Pitkästä matkasta tuleville pyritään aikoja sopimaan poliklinikkakäyntien yhteyteen.

Tapaamiset

1. Kehonhuolto, kehonmuutokset ja liikunta (fysioterapia)
2. Matkalla vanhemmuuteen; Tutustuminen ryhmään, odotusajan tuntemukset ja ajatukset vanhemmuudesta
3. Matkaeväät; terveelliset elämäntavat
4. Parisuhde vauva-arjessa; Parisuhde ja seksuaalisuus
5. Vauvaperheen arki; Imetys ja vauvanhoito
6. Etappina synnytyssairaala; Tutustuminen synnytyssairaalaan

  • Voit varata valmennus ja tutustumisajan synnytyssalikäyntiä varten Omasoten kautta. Käynti on ensisijaisesti tarkoitettu ensisynnyttäjille, yleensä raskauden viimeisen kolmanneksen loppupuolella. Varaa tutustumiskäyntiin aikaa noin tunti.
  • Tavoitteena on tyytyväinen synnyttäjä, terve hyvinvoiva vastasyntynyt ja perhe. Käynti valmistaa synnyttäjää luottavaisesti kohtaamaan synnytyksensä ja vahvistaa äidin tilanteen hallintakykyä. Tarkoituksena on vahvistaa ja tukea kasvua vanhemmuuteen ja antaa hyvän alun vuorovaikutussuhteelle vanhempien ja vastasyntyneen välillä.
    Tutustumme käynnillä, tilanteen salliessa, sekä synnytyssalin että vastasyntyneiden tarkkailu- ja lapsivuodeosaston tiloihin. Keskustelemme sairaalaan lähtemisestä supistusten alkaessa, lapsivedenmenon yhteydessä sekä kuinka toimia, jos odottajalla on loppuraskaudessa veristä vuotoa tai voimakasta kipua kohdun alueella. Käymme läpi sairaalaan saapumista sekä siitä mitä synnytyssalissa tapahtuu synnyttäjän sinne tultua.
  • Pääpaino käynnillä on normaalissa alatiesynnytyksessä, jonka vaiheet käymme läpi. Keskustelemme siitä, miten synnyttäjä itse voi avautumisvaiheessa vaikuttaa synnytyksen etenemiseen ja vauvan laskeutumiseen/oikeaan asentoon hakeutumiseen lantiossa. Puolison/tukihenkilön roolista synnytyksessä keskustelemme myös. Käymme läpi luonnonmukaisia kivunlievityskeinoja ja kannustamme niitä kokeilemaan. Kerromme myös erilaisista lääkkeellisistä kivunlievitysvaihtoehdoista.
  • Varhainen vuorovaikutus, ensi-ihokontakti ja ensi-imetys ovat myös tärkeässä osassa tällä käynnillä. 
  • Valmennuskäynnin päätteeksi teillä on mahdollisuus jäädä keskustelemaan myös mieltä askarruttavista asioista.

7. Matkakuulumiset (vauvat n. 3 kk). Kuulumiset, synnytyskokemukset ja parisuhde vauva-arjessa
8. Matkasuunnitelman tarkistus (vauvat 6–7kk). Miten arki jatkuu (varhaiskasvatus, MLL, seurakunta)
9. Seurakunnan koko perheen 1-vuotisjuhla

 

Perhevalmennus synnytyssairaala synnytyssali monikkovalmennus