Asumisen ongelmia

Aikuissosiaalityöstä voit saada apua erilaisiin asumiseen liittyviin ongelmiin. Annamme ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi silloin kun vuokria on rästiintynyt tai asumisen kanssa on muuten ongelmia. Teemme tarvittaessa yhteistyötä kuntien vuokrataloyhtiöiden, palotarkastajien ja terveystarkastajien kanssa, kun asiakkaan tilanne sitä vaatii. Yhteistyötä tehdään asiakkaan kanssa sopien asiakassuunnitelman mukaisesti. 

Aikuissosiaalityössä asumisenohjaus on sosiaalipalvelua, josta tehdään palvelupäätös. Asumisenohjaaja tukee asumiseen ja elämänhallintaan liittyvissä asioissa asiakkaan omassa kodissa tai muissa asiakkaan toivomissa ympäristöissä. Asumisenohjaaja tukee, ohjaa ja auttaa esimerkiksi kodin siisteyden ylläpitämisessä, laskujen maksamisessa tai saattaa asiakasta esimerkiksi erilaisiin sairaanhoidon palveluihin tai vaikka tukee ulkoilemisessa. Asumisenohjaus räätälöiden yhdessä asiakkaan kanssa vastaamaan hänen tarpeitaan. 

Välivuokraus on aikuissosiaalityön palvelu, jolla mahdollistetaan asuminen silloin, kun se ei muuten ole mahdollista. Välivuokrauspalvelu on tarkoitettu asiakkaille, jotka eivät voi itsenäisesti saada asuntoa vapailta asuntomarkkinoilta. Välivuokrauksen asiakkaat ovat siis asunnottomia tai uhkana on jäädä asunnottomaksi häädön seurauksena. Välivuokrauksessa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän aikuissosiaalityö vuokraa asunnon omiin nimiinsä ja edelleen vuokraa sen asiakkaalle. Asiakas on vuokrasuhteessa Kainuun soten kanssa ja hakee tarvittaessa asuntoon normaalisti vuokravakuuden ja asumistuen Kelalta. Välivuokrauksessa asiakas sitoutuu Kainuun soten välitystiliasiakkaaksi tai edunvalvontaan sekä lisäksi asumisenohjaukseen. Välivuokraus edellyttää aikuissosiaalityön asiakkuutta. 

Mikäli tarvitset apua asumiseen liittyen, voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla numeroon 08 61567741. Soittosi perusteella lähdetään yhdessä selvittämään tilannetta ja miettimään parasta ratkaisua siihen.