Keskenmenon hoito naistentautien poliklinikalla

Noin 10–15 % raskauksista päätyy keskenmenoon ennen 12. raskausviikon täyttymistä. Tavallisin oire on verenvuoto ja siihen liittyvät kramppimaiset alavatsakivut. Epäillessäsi keskenmenoa, ole ensisijaisesti yhteydessä terveyskeskukseen. Mikäli olet ehtinyt ilmoittautua jo neuvolaan asiakkaaksi, ole yhteydessä terveydenhoitajaasi. Mikäli keskenmenon oireet alkavat päivystysaikana ja vuoto on niukkaa, kivut lieviä ja vointisi hyvä, voit rauhassa seurata tilannetta ensimmäiseen arkipäivään saakka kotona. Runsaan vuodon, kovien kipujen ja huonovointisuuden yhteydessä hakeuduttava päivystyksellisesti hoitoon.

Keskenmeno voi tapahtua  täydellisesti tai epätäydellisesti. Täydellisessä keskenmenossa koko raskausmateriaali vuotaa pois ilman erityisiä hoitotoimia tai lääkkeitä. Tällöin seurannaksi riittää jälkivuodon seuranta ja raskaustestin kontrolloiminen viiden viikon kuluttua.

Mikäli keskenmeno on tapahtunut epätäydellisesti tai sitä ei pystytä varmistamaan ultraäänitutkimuksella terveyskeskuksessa, tehdään lähete erikoissairaanhoitoon Naistentautien ja äitiyspoliklinikalle. Tilanteesta riippuen lähete on päivystyksellinen tai kiireellinen. Kiireellisen lähetteen saavuttua Naistentautien- ja äitiyspoliklinikalle, sinulle varataan lääkärin vastaanottoaika 1-7 vrk sisälle. Aika ilmoitetaan sinulle joko puhelimitse tai kirjeellä. 

Naistentautien ja äitiyspoliklinikalle tehdään gynekologinen tutkimus ja raskaustilanne varmistetaan ultraäänitutkimuksella. Mikäli keskenmeno todetaan, hoito toteutetaan yleensä lääkkeellisesti raskausviikkotilanteesta riippuen joko kotona tai osastolla. Hoitomenetelmän valintaan vaikuttavat raskauden kesto, asiakkaan perussairaudet ja asiakkaan toiveet. Lääkärin vastaanoton jälkeen hoitaja antaa keskenmenonhoitoon liittyvän ohjauksen ja kotona tapahtuvaa hoitoa varten tarvittavat lääkkeet.

Noin viiden viikon kuluttua keskenmenon hoidosta tarkistetaan aamuvirtsasta raskaustesti, näytteen voi toimittaa kotipaikkakunnan terveyskeskuksen laboratorioon. Vastauksesta sinulle varataan soittoaika naistentautien poliklinikalle. Jos testi on muuttunut negatiiviseksi ja vuoto loppunut, muuta jälkitarkastusta ei tarvita. Toisena vaihtoehtona halutessasi on käynti seksuaaliterveyspoliklinikalla, jossa tapaat seksuaalineuvojan tai -terapeutin. Samalla käynnillä tarkastetaan virtsan raskaustesti.

Yhteystiedot

Ta­kai­sin­soit­to­pal­ve­lum­me on avoin­na  ma – to klo 7.30 – 16.00, per­jan­tai­sin ja ar­ki­py­hien aat­toi­na klo 7.30 – 15.00
puh. 040 153 3248

Fax 08 7180005

Osoite
Naistentautien ja äitiyspoliklinikka
Sotkamontie 13, 3. krs, sisäänkäynti F1
87300 Kajaani