Tiedote 10.11.2021

Alkuviikolla seitsemän uutta koronatartuntaa

Alkuviikolla seitsemän uutta koronatartuntaa

Koronaviruksen ilmaantuvuus viikolla 44 Kainuussa on 65,5 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Pääosa tartunnoista ja altistumisista liittyy lähipiiriin ja urheiluharrastuksiin.

Sotkamon vuodeosaston, sekä Kajaanin vaativan kuntoutuksen osaston koronatartunnat ovat rauhoittumassa. Osas­to­jen avaa­mis­ta ar­vioi­daan lop­pu­vii­kon ai­ka­na.

Maanantain ja tiistain aikana on ilmennyt 7 uutta koronatartuntaa. Tapauksia on Suomussalmella, Kajaanissa, Kuhmossa sekä Sotkamossa. Sotkamossa on tapahtunut altistuminen Laavubaarissa, Vuokatissa 5.11 klo 20-02 ja 6.11. klo 18-02 välisenä aikana. Paikassa kyseisinä ajankohtina käyneitä kehotetaan hakeutumaan testiin matalalla kynnyksellä, mikäli oireita ilmenee.

Koronarokotukset kuntien rokotuspisteistä ilman ajanvarausta

Kaksitoista vuotta täyttäneistä kainuulaisista on ensimmäisen rokotusannoksen saanut 86,9%  ja toisen rokotteen 81,5%. Tavoitteena olevaan 80% kahden rokotteen rokotekattavuuteen on päästy kaikissa Kainuun kunnissa. Al­le 40-vuo­tiais­ta kah­des­ti on ro­ko­tet­tu al­le 70 % eli tu­han­net kai­nuu­lai­set ovat saa­neet vas­ta yh­den ro­ko­tuk­sen tai ovat ko­ko­naan il­man ko­ro­na­ro­ko­tet­ta.

Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen mu­kaan toi­sen ro­ko­tean­nok­sen jäl­keen ko­ro­na­ro­kot­tei­den suo­ja­te­ho va­ka­vaa ko­ro­na­tau­tia vas­taan nou­see yli 90 pro­sent­tiin. Lie­väoi­reis­ta ja oi­ree­ton­ta tar­tun­taa vas­taan te­ho on hie­man hei­kom­pi, mut­ta ylei­ses­ti hy­väl­lä ta­sol­la. Suo­ja va­ka­vaa ko­ro­na­vi­rus­tau­tia vas­taan säi­lyy hy­vä­nä suu­rim­mal­la osal­la väes­töä ai­na­kin kuu­si kuu­kaut­ta. Kol­mat­ta ro­ko­tean­nos­ta suo­si­tel­laan­kin kai­kil­le yli 60-vuo­tiail­le ja lää­ke­tie­teel­li­siin ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vil­le.

Kainuussa koronarokotteet saa helposti kuntien rokotuspisteistä ilman ajanvarausta. Kajaanissa koronarokotukset saa Kajaanin Prisman rokotuspisteeltä 13.11. saakka, jonka jälkeen 15.11. alkaen influenssarokotusten yhteydessä Kaukametsän Opistolla sijaitsevalta rokotepisteeltä.

Lisätietoja koronarokotuksista sote.kainuu.fi/koronainfo.

Maskisuositus ja terveysturvallisuusohjeet

Esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai tapahtumissa, joissa ei voida varmistua turvaväleistä (kohtalaisen tai korkean riskin tilanteet), on edelleen suositeltavaa käyttää kasvomaskia. Maskin käyttöä suositellaan myös hoito-ja hoivakotivierailuissa.

Koronatestiin tulee oireisena hakeutua erityisesti, mikäli kuuluu rokottamattomiin tai vajaan rokotussuojan omaaviin, riskiryhmiin tai sote-ammattihenkilöihin. Testiajan voi Kainuussa varata Omasote-palvelusta tai puhelimitse 040 165 0020.

Ulkomaille matkustettaessa, kannattaa tarkistaa kohdemaan rajanylityskriteerit

EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta ja todistus sairastetusta koronavirustaudista. Ne ovat saatavilla Omakannasta.

EU:n koronarokotustodistus on voimassa vuoden siitä, kun kansalainen on hakenut todistuksen Omakannasta. Voimassaoloaika ei tarkoita immuniteetin voimassaoloa. Sekä testi- että sairastamistodistukset ovat voimassa rajoitetun ajan. Jos matkustat, tulee sinun itse selvittää kohdemaan ajantasaiset rajanylityskriteerit käytetyn testimenetelmän (pikatesti, PCR-testi) ja tuloksen kelpoisuusajan suhteen. Yleensä maahan pääsyyn vaaditaan PCR-testi, pelkkä pikatesti ei ole riittävä. Tarkista myös huolella kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus.

Lisätietoa matkustamiseen liittyen: https://reopen.europa.eu/fi