Koronainfo

  (sivun tiedot päivitetty 25.10.2021)

Rokotuksiin ilman ajanvarausta

Ajan­va­raus koronarokotuksiin on päättynytn (annetut ajat ovat voimassa). Il­man ajan­va­raus­ta ro­ko­tuk­seen pää­see 20.9. al­kaen alla ilmoitetuissa ro­ko­tus­pai­kois­sa. Jos joudut perumaan rokoteajan, peru aika Omasotepalvelusta tai soita peruutusnumeroon 040 6780 590.

Jos Sinulla on kysymyksiä koronarokotuksiin liittyen - lue ensin tämän sivun ohjeet sekä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin: UKK eli Usein Kysyttyä Koronarokotuksista
 

Koronatodistus

EU:n koronatodistus on saatavilla omakanta.fi -palvelusta. EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta ja todistus sairastetusta koronavirustaudista. Lisätietoja saa www.kanta.fi/koronatodistus.

Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen. Jos todistuksessa näkyvissä tiedoissa on virhe, tulee Kainuussa ottaa yhteyttä oman terveysaseman neuvontaan (terveyskeskusavustajien numerot) tai lähettämällä viestin omalle terveysasemalle Omasoten kautta. Samoin tulee ottaa yhteys, mikäli ei itse ole mahdollista käyttää Omakantaa ja tarvitsee EU:n koronatodistuksen tulosteena terveydenhuollosta.

Rokotetietoa vieraskielisille - Information on foreign languages

Yleistietoa koronasta sekä rokotuksista englanniksi sekä käännöksiä rokotejärjestelyistä löytyy englanninkielisiltä verkkosivuiltamme.

HUOM! Rokotepaikoilla ei anneta rokote- tai muuta terveysneuvontaa tai ajanvarauksia. Rokotukset 12 vuotta täyttäneille Lisätiedot
Rokotepaikka ajanvarausrokotuksille

Rokotteina Pfizer-Biontechin tai Modernan* mRNA-valmiste.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että alle 30-vuotiaille miehille ja pojille tarjotaan ainoastaan Pfizer-Biontech Comirnaty-koronarokotevalmistetta.

** Astra Zenecaa ei anneta uusina rokotteina

Avoimet koronarokotepisteet 

Kajaani

Prisman rokotuspiste avoinna arkisin klo 11–19 ja lauantaisin klo 10–14 (13.marraskuuta saakka) 

Hyrynsalmi, terveysasema

29.10 klo 12.30 – 15 terveysasema

Kuhmo

27.10 klo 12.30 – 15.30, Oppimiskeskus , Piilolantie 47

3.11 – 5.11. klo 12 – 19 Kuhmon Lääkäripalvelu, Koulukatu 20 ( Ainolan talo, kulku Esteri Heikuran puoleisesta ovesta)

11.11. klo 12 – 15 Oppimiskeskus, Piilolantie 47

Paltamo, neuvola

29.10. klo 12.30-14

Ristijärvi, neuvola

25.10. klo 13-15

Sotkamo

28.10 klo 11 – 19 K-Supermarket Sotkamo ja K-Supermarket Vuokatti

29.10 klo 11 – 19 K-Supermarket Sotkamo ja K-Supermarket Vuokatti

30.10 klo 13 – 19 K-Supermarket Sotkamo ja K-Supermarket Vuokatti

3.11 klo 12 – 15 terveysasema

Suomussalmi, neuvola

29.10. klo 9 – 12

4.11. klo 12 – 15

12.11. klo 12 – 19

13.11. klo 12 – 18

Prisman rokotuspiste sijaitsee myymälän kassoja vastapäätä.

 

 

Kolmas (täydentävä annos)

Kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille (rokotusjärjestyksen ryhmiä 1 ja 2).

Lisäksi iäkkäät ja vakavan koronavirustaudin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, jotka ovat saaneet koronatartunnan sekä saaneet yhden annoksen koronarokotetta saavat tehosteena toisen rokoteannoksen. Toinen rokoteannos voidaan tarjota heille aikaisintaan kuusi kuukautta joko koronatartunnan tai edellisen rokoteannoksen jälkeen, riippuen kumpi on ollut viimeisin.

Vakavalle koronavirustaudille alttiiden rokotusjärjestys (THL)

Kolmas annos  annetaan myös niille sote-ammattilaisille, jotka ovat saaneet ensimmäisen ja toisen annoksen lyhyellä 3 - 4 viikon välillä tammi-helmikuussa. Alle 30-vuotiaille miehille ei kuitenkaan toistaiseksi suositella kolmatta annosta nuorilla miehillä esiintyneiden harvinaisten sydänlihastulehdusten vuoksi.  

 

Kolmas rokote voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Valmisteena käytetään ensisijaisesti samaa rokotetta kuin toisessa annoksessa.

Vakavasti immuunipuutteisilla kolmas rokoteannos voidaan antaa kahden kuukauden kulutta toisesta annoksesta. 

Täydentävät rokotusannokset Kainuussa saa sekä kuntien rokotuspisteillä että avoimissa pop up-pisteissä.

Kolmannen rokotuksen saajia pyydetään esittämään rokotuspisteellä KELA-kortti tai muu tieto - esimerkiksi tuloste OmaKanta-palvelusta - josta diagnoositiedot voidaan tarkistaa.

Tarkempi ohjeistus potilasryhmistä saatavilla THL:n verkkosivuilta.

Rokotusten edistyminen

Rokotusten edistymistä alueella voi seurata THL:n seurannasta

 

Huom! Seurannassa on eroja sairaanhoitopiirin ilmoittamiin lukemiin, mm. tilastoviiveiden vuksi. Tiedot eivät ole tarkkoja, ajantasaisia lukuja.

* Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että alle 30-vuotiaille miehille ja pojille tarjotaan ainoastaan Pfizer-Biontech Comirnaty-koronarokotevalmistetta.

 

Kyseessä on varotoimi, joka liittyy harvinaiseen sydänlihastulehduksen sivuvaikutukseen nuorilla miehillä. Kainuussa ei ole todettu yhtään koronarokotteeseen liittyvää sydänlihastulehdusta, mutta  toistaiseksi Modernan rokotteen käyttö alle 30-vuotiailla miehillä keskeytetään. Jatkorokotuksissa heille käytetään Pfizer Biontechin -valmistetta.

Kainuussa käytettävistä rokotteista yli 90 % on Pfizer Biontechin -rokotetta. Naisilla sekä 30 vuotta täyttäneillä miehillä Modernan Spikevax -valmisteem käyttö jatkuu normaalisti. Muutos ei vaikuta myöskään rokotusten saatavuuteen eikä rokotusaikatauluihin.

THL seuraa tilannetta ja arvioi jatkoa tutkimusten perusteella

THL:n suositus Spikevax-rokotteen ikärajasta on varotoimi, ja sitä arvioidaan uudelleen marraskuun aikana, kun tutkimuksen tulokset tarkentuvat.

Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan koronarokotettujen sydänlihastulehdukset ovat ylipäätään harvinaisia, ja sydänlihastulehduksia ilmenee jatkuvasti erilaisten infektioiden seurauksena myös rokottamattomilla. Rokotuksen jälkeen havaittuja sydänlihastulehduksia on todettu eniten nuorilla miehillä kahden viikon sisällä toisen mRNA-rokoteannoksen saamisesta. Riski on naisilla ja vanhemmilla miehillä huomattavasti pienempi kummankin mRNA-rokotteen kohdalla.

THL suosittelee edelleen, että kolmansia rokoteannoksia ei toistaiseksi anneta lainkaan alle 30-vuotiaille miehille, koska seurantatietoa kolmansien annosten yhteydestä sydänlihastulehduksen riskiin on vielä vähän. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, joiden riski saada vakava koronavirustauti on merkittävästi suurempi kuin muilla saman ikäisillä. Alle 30-vuotialle voimakkaasti immuunipuutteisille miehille suositellaan kolmanneksi rokoteannokseksi Biontech-Pfizerin Comirnatya.

 

**AstraZenecan koronarokotuksen saaneita ohjeistetaan ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon välittömästi (päivystysapu 116 117), mikäli ilmenee oireita, kuten hengenahdistusta, rintakipua, alaraajojen turvotusta tai pitkittynyttä vatsakipua rokotuksen jälkeen. Terveydenhuoltoon on myös otettava yhteyttä välittömästi, jos rokotusta seuraavina päivinä ilmenee neurologisia oireita, mukaan lukien voimakas tai pitkittynyt päänsärky, näön hämärtyminen, tai pieniä ihonsisäisiä verenpurkaumia muuallakin kuin rokotuskohdassa.

Suomessa on tehty päätös, että AstraZenecan koronavirusrokotetta annetaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti vain 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan koronavirusrokotetta ei myöskään anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen (ICD10: I63.6) tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT).

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Jatko-ohjeet AstraZenecan koronarokotteen osalta

Uusia ensimmäisen rokotusannoksen ajanvarauksia ei 1.5. jälkeen Kainuussa avata AstraZenecan koronarokotteelle. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaan 1956 tai sitä ennen syntyneet AstraZenecalla rokotetut saavat myös 2. annoksen samalla valmisteella, ellei ensimmäisestä annoksesta ole aiheutunut vakavaa allergista reaktiota. 

Thl:n mukaan 1957 syntyneet ja sitä nuoremmat ensimmäisenä rokoteannoksena AstraZenecaa saaneet saavat toisena annoksena mRNA-valmisteen. Heille ajanvaraus on vaihdettu mRNA-valmisteelle.

Thl suosittelee, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat rokotussarjaansa aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä. 65 vuotta täyttäneelle voidaan kuitenkin antaa poikkeustapauksessa kahta eri tyyppistä rokotevalmistetta

Rokotetta ei kuitenkaan voi valita rokotuspaikalla. Mikäli henkilö kieltäytyy valmisteesta, aika tulee perua ja varata uusi aika uudelle valmisteelle (rokotuspaikalla ei ajanvarauspalvelua: Ota yhteys peruutusnumeroon 040 678 0590). Rokotettavan tulee tällöin huolehtia, että toinen annos ajoittuu 12 - 16 vkoa ensimmäisen jälkeen. 

Toimintaohjeita

Ota mukaasi (viivakoodillinen) henkilötodistus, ajokortti tai KELA-kortti rokotustietojen kirjaamisen nopeuttamiseksi.

Käytä kasvomaskia ja pukeudu siten, että olkavarsi on helposti paljastettavissa.

Huolehdi, että saat toisen rokoteannoksen määräajan kuluttua. Riskiryhmille aika varataan samalla myös tehosterokotukseen.

Jatka ohjeiden mukaisia suojatoimia (kasvomaskit, käsidesi, turvavälit)!

Rokotuspisteen tunnistat alla olevasta tunnuskuvasta. 

THLn oh­jeis­tuk­sen mu­kaan toi­nen ro­ko­tean­nos voi­daan ot­taa kun on ku­lu­nut vä­hin­tään kuu­si viik­koa en­sim­mäi­ses­tä ro­kot­tees­ta. Kai­nuus­sa en­sim­mäi­sen ro­kot­teen­sa hei­nä­kuus­sa saa­neet ovat saa­neet ajan toi­sel­le ro­kot­teel­le 12 viik­koa en­sim­mäi­sen jäl­keen. Tä­tä 12 vii­kon ro­ko­te­vä­liä voi ha­lu­tes­saan ai­kais­taa ja ha­kea te­hos­te­ro­kot­teen Po­pUp ro­ko­tus­pis­tees­tä kuu­si viik­koa en­sim­mäi­sen ro­kot­teen jäl­keen. Kah­dek­san vii­kon ro­ko­te­vä­li ja sii­hen an­ne­tut ajat ovat edel­leen voi­mas­sa. Toi­sen ro­ko­tean­nok­sen voi ha­kea Ka­jaa­nis­sa Pris­man ja muual­la Kai­nuus­sa kun­tien avoimista ro­ko­tus­pis­teis­tä.

Mi­kä­li toi­nen ro­ko­tean­nos hae­taan en­nen an­net­tua ai­kaa, so­vit­tu ro­ko­tea­jan­va­raus tu­lee pe­rua. Kaik­ki jo va­ra­tut ajat ovat edel­leen voi­mas­sa, ro­ko­tuk­sen ai­kais­ta­mi­sen voi teh­dä mi­kä­li ha­luaa toi­sen ro­kot­teen an­ta­man suo­jan jo ai­kai­sem­min. Jos jou­dut pe­ru­maan toisen rokotteen jo sovitun ro­ko­tea­jan, pe­ru ai­ka Oma­so­te­pal­ve­lus­ta tai soi­ta pe­ruu­tus­nu­me­roon 040 6780590.

Huom! Alaikäinen rokotteen saaja

  • Alaikäinen voi päättää itse rokotteen ottamisesta, jos rokottaja arvioi nuoren olevan riittävän kypsä tekemään päätöksen.
  • Jos nuori ei halua tai ei ole kykenevä päättämään itse rokotuksestaan, rokottamiseen suostumus kysytään huoltajilta. Huoltajilta suostumus tarvitaan kirjallisena, jonka voi antaa suostumuslomakkeella. tulee täyttää ja ottaa se tulostettuna mukaan rokotukseen. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, tarvitaan suostumus rokottamiseen kaikilta huoltajilta.

Huoltajan suostumus koronarokotukselle

 

Käytettävät rokotteet

Suomessa on tällä hetkellä käytössä kaksi koronavirusrokotevalmistetta

  • mRNA-rokotteet (Pfizer-Biontechin ja Modernan valmisteet)

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta. Annosväli on vähintään kuusi viikkoa.

Lisätietoja koronarokotteista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.