Tiedote 15.07.2021

Yksi tartunta Kajaanissa - Sotkamossa informoitu päiväkotiin liittyvästä tartunnasta

Yksi uusi tartunta Kajaanissa

Kajaanissa on todettu yksi uusi koronatartunta. Karanteeniin on asetettu viisi henkilöä. Tartunnanjäljitys on meneillään.

Kainuun sote muistuttaa, että tartunnan saaneilla tai sellaisiksi epäilyillä on lain mukaan velvollisuus auttaa terveysviranomaisia selvittämään tartuntaan liittyvät tapahtumat ja kontaktit tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Samoin viranomaisten määräämiä eristys- ja karanteenitoimia tulee ehdottomasti noudattaa.

Viikonloppuna Sotkamossa todetussa koronatartunnassa yhdellä päiväkodin työntekijällä positiivinen testitulos

Sotkamossa viikonloppuna todetuista koronatartunnoista yksi liittyy Käpymetsän vuoropäiväkotiin. Tartunnan johdosta myös 12 päiväkodin lasta ja kaksi työntekijää on asetettu karanteeniin. Tartunnan lähde on muualta Suomesta.

Huoltajia on tiedotettu tilanteesta jo alkuviikosta. Kaikki altistuneet on kontaktoitu ja ohjattu koronatestiin. Jatkotartuntoja päiväkodissa ei tällä hetkellä ole tiedossa.

Päiväkodin toiminta jatkuu pääosin normaalisti. Ainoastaan virikehoitopaikalla oleville lapsille ei voida tarjota hoitoa tämän ja ensi viikon aikana. Käpymetsässä on tehostettu siivousta ja käsihygieniaa sekä kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi voimassaolevien ohjeistuksien mukaisesti. Sotkamon varhaiskasvatusyksiköissä noudatetaan Kainuun soten ja THL:n ohjeita.

Päiväkotien henkilöstölle ja päiväkodin lasten huoltajille on järjestetty myös infotilaisuudet tiedon jakamiseksi ja jatko-ohjeiden saamiseksi. Kainuun sote kehottaa hakeutumaan koronatestiin, mikäli oireita ilmenee.

”Yleisesti katsoen koronatilanne on Sotkamossa rauhallinen, eikä ole syytä erityisiin lisätoimiin, mutta ymmärrettävästi huolta voi nousta lasten ollessa kyseessä. Tämän vuoksi soten kanssa on myös järjestetty tilaisuudet sekä henkilöstölle että huoltajille jakaaksemme tilanteesta faktatietoa ja vähentääksemme epätietoisuutta”, kommentoi Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen.

Koronatestaus Sotkamon terveysasemalla palvelee ajanvarauksella (08 6156 5009) aukioloaikojen mukaisesti ja KAKS:n korontestiasema päivittäin (040 165 0020). Myös Omasote-palvelusta voi varata testiajan.

EU-rokotustodistuksen saa sähköisesti Kanta.fi -palvelusta - jos ei kiireellistä matkustustarvetta, ei tarvetta toimiin

Koronavirus leviää erityisesti matkailun vuoksi, joten ulkomaille matkustamista tulee edelleen harkita tarkkaan. Mikäli kuitenkin on välttämätöntä matkustaa, EU:n alueella voi käyttää koronatodistusta rajanylitystilanteissa. Matkustajan tulee itse selvittää kohdemaassa tarvittavien dokumenttien tarve sekä kustantaa itse lähtöä varten mahdollisesti tarvittavat testit yksityisessä terveydenhuollossa.

Todistukset saaduista koronarokotuksista, koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakannasta 14.7. alkaen. EU-asetuksen mukaan kansalaisille taataan oikeus saada koronatodistus terveydenhuollosta paperilla, ellei pysty Omakantaa käyttämään tai pysty itse tulostamaan.

Tulostus terveysaseman kautta tulee käyttöön siirtymäajan kuluessa, viimeistään 12.8.2021.

Todistusta ei kotimaassa tarvita varmuuden vuoksi, joten jos ei juuri nyt ole lähdössä matkalle, ei ole syytä toimiin. Tietokannassa on mahdollisia puutteita tai virheitä, jotka voi pyytää korjattavaksi oman terveysaseman kautta. Kainuun sote pyytää, että tarpeettomia yhteydenottoja vältetään. ”Jos suunnittelee mahdollista matkaa ensi vuodeksi, nyt ei tarvitse tehdä mitään”, selventää Tuomo Erola Kainuun sotesta.

 

Lisätiedot:

- vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola 044 797 4872

- Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen 044 750 2111 ja sivistysjohtaja Merja Ojalammi 044 750 2125