Tiedote 15.01.2021

Vaativan kirurgian leikkaukset jatkuvat Kainuussa

Valtioneuvosto on 14.1. antanut erikoissairaanhoidon työnjakoa koskevan asetuksen, jossa säädetään eräiden toimenpiteiden keskittämisestä. Asetus muuttaa aiempaa säädöstä, jonka mukaan toimenpiteiden vähimmäismäärät olisivat käytännössä tarkoittaneet kirurgisen päivystysvalmiuden vaarantumista Kainuussa.

Kainuun keskussairaalassa voidaan jatkossakin järjestää kiireettömät leikkaukset sekä samalla varmistaa kirurginen ympärivuorokautinen kirurginen päivystys samalla henkilöstöllä.

”Kainuussa on asetuksessa mainittuihin päästy vain selkäleikkausten osalta, mutta voimme jatkaa leikkauksia asetuksen ja erva-alueen järjestämissopimuksessa sovittavilla lukumäärillä, joka käytännössä turvaa mahdollisuudet kirurgiseen päivystysvalmiuteen”, iloitsee kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

Asetuksessa säädetään, että  harvinaisemmat, vuosittain alle 200 tehtävää leikkausta ja toimenpidettä keskitetään viiteen yliopistosairaalaan. Näitä ovat esimerkiksi avosydän- ja sisäelin- sekä neurokirurgiset leikkaukset. Kaikkia näitä harvinaisia leikkauksia ei ole tällä hetkelläkään tehty Kainuun keskussairaalassa.

Jatkossa lonkan ja polven tekonivelten leikkausten määrän tulee olla yhteensä vähintään noin 600, selkäleikkausten 150 ja primäärien rintasyöpäleikkausten 150 vuodessa. Nämä määrät voidaan alittaa, jos erityisvastuualueen järjestämissopimuksessa sovitaan, että näiden toteuttaminen keskussairaalassa on tarkoituksenmukaista päivystysvalmiuden ja henkilöstön saatavuuden ylläpitämiseksi sekä päivystyspisteiden välisten etäisyyksien ja väestön palvelutarpeen vuoksi.

Valtioneuvoston päätöksen perusteluissa todetaan, että asetusmuutoksella kirurginen päivystysvalmius kyetään säilyttämään eri puolilla Suomea vaarantamatta tavoitteita laadusta, vaikuttavuudesta, potilasturvallisuudesta ja kustannusvaikuttavuudesta. Samalla edistetään alueellisen työnjaon toteutumista.

”Työtä on tehty pitkään alueen palveluiden turvaamiseksi, ja täytyy myös kiittää asiaa puolustaneita kansanedustajia ja ministeri Kiurun johdolla tehtyä valmistelua, että ratkaisu saatiin aikaiseksi”, jatkaa Ahopelto”. 

 

Lisätietoja:

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)