Tiedote 10.01.2021

Samoojan kuntoutuskodissa koronatartuntoja henkilökunnassa - myös muita tartuntoja ilmennyt

Kajaanissa sijaitsevan Sa­moo­jan kun­tou­tus­ko­din kuudella työntekijällä on viikonlopun kuluessa todettu koronavirustartunta. Tartunnat ovat peräisin vuoden vaihteessa todetusta ketjusta, jossa kuntoutuskodin asukas oli sairastunut saatuaan tartunnan vierailleelta henkilöltä. Kolmesta sairastuneesta asukkaasta yksi on jo parantunut, yhtä hoidetaan kuntoutuskodissa ja yksi on tällä hetkellä sairaalahoidossa.

Samoojan kuntoutuskoti on Kainuun soten mie­len­ter­veys- ja päih­de­kun­tou­tu­jien ym­pä­ri­vuo­ro­kau­ti­nen asu­mis­pal­ve­luyk­sik­kö­, jossa on tällä hetkellä 15 asukasta ja noin kymmenen työntekijää. Yksikkö on ollut karanteenissa ja vierailukiellossa 1. tammikuuta alkaen. Asukkaat kuuluvat terveydentilansa perusteella koronataudin riskiryhmään.

Tällä hetkellä selvitetään työjärjestelyitä asumisyksikön henkilökunnan osalta. Jatkotoimista tartuntoihin liittyen tiedotetaan maanantain kuluessa. Kaikki yksikön työntekijät on testattu ja varotoimena karanteeniin on tällä hetkellä asetettu noin 20 työntekijää tai heidän lähipiiriinsä kuuluvaa henkilöä.

Muita Samoojan asumispalveluyksikön asukkaiden tai työntekijöiden kanssa joulun jälkeen tekemisissä olleita pyydetään hakeutumaan koronavirustestiin matalalla kynnyksellä mikäli hengitystie- tai vatsatauti- tai muita koronaan viittaavia oireita ilmenee.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari toteaa, että kuntoutuskodin tartuntaketju on ikävä muistutus koronaepidemian luonteesta: ”Etukäteen ei voi tietää kuka tai miten herkästi tartunnan voi saada, joten ainoa keino on noudattaa annettuja suojausohjeita. Olemme erikseen antaneet lisäohjausta henkilökunnalle infektiohygieniasta, mutta virus on tässä meitä vahvempi.”  

Myös useita muita positiivisia testituloksia todettu

Viikonloppuna on löytynyt koronatartuntoja myös Kainuuseen lomilta palanneilla henkilöillä. Rajatestauksessa Helsingissä ja Vartiuksessa on kummassakin todettu kaksi positiivista tulosta. Henkilöt ovat joko palanneet lähtömaihinsa tai asetettu eristykseen Suomessa. Lisäksi Vuokatissa on yhdellä henkilöllä todettu koronatartunta paikkakunnalle paluun yhteydessä.

Kainuun tilanteessa suunta huonompaan - ohjeiden noudattaminen on erittäin tarpeellista

Viikonlopun aikana koronatartuntojen määrä on kääntynyt nousuun. Epidemian pysymiseksi perustasolla asukkaita pyydetään edelleen noudattamaan kaikkia ohjeita ja suosituksia. Kainuussa on voimassa aluehallintoviraston määräys enintään 20 henkilön kokoontumisrajoituksesta yleisten tilaisuuksien ja kokousten järjestämisessä, jonka lisäksi vastaavaa suositellaan vahvasti myös yksityistilaisuuksissa.

Lomien jälkeen työpaikoille paluuseen kehotetaan kiinnittämään erityistä huomiota ja rajoittamaan edelleen lähikontakteja esimerkiksi tapaamisissa ja ruokailuissa.

Erityisesti alueiden välillä liikkuvien, suuremmissa joukoissa aikaa viettäneiden tai ulkomailta palaavien tulee lievissäkin oireissa hakeutua koronatestiin.

Riskiryhmien suojaamiseksi muistutetaan, että hoito- ja hoivayksiköissä ja ikääntyneiden luona tulee vierailla harkintaan käyttäen, vain oireettomana sekä suojaustoimia noudattaen.

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)