Tiedote 21.07.2021

Neljä uutta tartuntaa - lähikontakteissa pidettävä turvavälit tai maskit

Neljä uutta tartuntaa - Kainuu epidemian kiihtymisvaiheessa

Kainuussa on todettu neljä uutta koronatartuntaa, joista yksi aiemmin karanteenissa olleilla kajaanilaisella ja yhdellä Sotkamon päiväkotiin liittyen.

Kolmatta tapausta selvitetään edelleen; tällä hetkellä neljä kajaanilaista on määrätty karanteeniin. Neljännessä on kyse laajemmasta altistumisesta, jossa sotkamolaisen sairastuneen lisäksi 19 ulkopaikkakuntalaista asetetaan karanteeniin.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä totesi eilen maakunnan olevan epidemian kiihtymisvaiheessa. Kainuussa viruksen ilmaantuvuus on nyt 70,8 (per 100 000 as / 14 vrk).

Lähikontakteissa turvavälit tai kasvomaskit - yleisötapahtumissa ja tilaisuuksissa tärkeää noudattaa ohjeita

Koronatilanne Suomessa on heikentynyt hiljalleen useiden viikkojen ajan ja ennusteet osoittavat tartuntojen yhä lisääntyvän. Osalla väestöstä on jo rokotteen antamaa suojaa, mutta koronavirus voi aiheuttaa vakavia ja pitkäkestoisia oireita myös nuorille ja perusterveille. Myös rokotettu voi levittää virusta, vaikka rokotus vähentää viruksen erittymistä ja siten tartuntojen mahdollisuutta.

Kokoontumisrajoituksia voidaan joutua ottamaan käyttöön, mikäli tilanne edelleen huononee. Tapahtumissa ja yleisötilaisuuksissa on erityisen tärkeää, että turvavälejä, kasvomaskeja sekä käsihygieniaa tosiasiallisesti noudatetaan. Tartunnat keskittyvät nyt kuitenkin enimmäkseen muihin tapaamisiin, joten yleinen varovaisuus on aiheellista.

”Järjestäjien tulee aktiivisesti sekä ohjeistaa että valvoa toimintaa – tärkeää on jatkaa samaa myös muissa kohtaamisissa. Virus ei myöskään tee eroa sille ollaanko aidan sisä- vai ulkopuolella. Huoli kohdistuukin nyt enemmän ihmisten yksityiseen toimintaan, kuten kesäjuhliin, nuorison kokoontumisiin tai muihin kinkereihin”, kertoo vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola.

Koko Kainuussa ovat voimassa seuraavat suositukset:

  • Kasvomaskin käyttö kaikissa oman perheen ulkopuolisissa lähikontakteissa
  • Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen
  • Lähikontaktien välttäminen ja riittävän turvavälin pitäminen
  • Yleisötilaisuuksia järjestettäessä edellytetään, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta.
  • Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään. Kotimaan matkailussa tulee noudattaa varovaisuutta ja huomioida koronaviruksen vaihteleva alueellinen esiintyvyys. Paikallisten viranomaisten ohjeita tulee noudattaa kaikkialla.
  • Yksityistilaisuuksia järjestettäessä on vahvasti suositeltavaa, että kaikissa kokoontumisissa noudatetaan lähikontaktien välttämistä ja hygieniakäytäntöjä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Juhlat suositellaan järjestämään ensisijassa ulkona.

Rokotusajanvaraus ruuhkautunut

Koronarokotusten ajanvaraus on avoinna Kainuussa kaikille yli 16-vuotiaille sekä 12 -15 -vuotiaille riskiryhmiin kuuluville. Aikuisten ajanvaraus tehdään ensisijaisesti Omasoten kautta.

Alaikäisten ajanvaraus tehdään vain puhelimitse (044 709 37 88), koska varauksessa joudutaan varmistamaan alle 18-vuotiaille käytettävä rokotevalmiste. Ajanvarauksen takaisinsoittopalvelu on ruuhkautunut, mutta asiakkaalle soitetaan mahdollisimman pian.

Uusia aikoja on lähiviikoille saatavilla niukasti, mutta lisää avataan elokuun puolen välin jälkeiselle jaksolle. Tehosterokotukset etenevät suunnitellusti.

 

Lisätiedot: vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola 044 797 4872