Tiedote 15.01.2024

Kainuun aluehallituksen kokous 15. tammikuuta

Kainuun aluehallitus on pitänyt vuoden 2024 ensimmäisen kokouksensa, jossa käsittelyssä oli laaja kattaus palveluiden järjestämiseen ja hyvinvointialueen hallintoon liittyviä asioita. 

Kainuun hyvinvointialueen järjestämissuunnitelman toimeenpanoon liittyvien kehitysohjelmien valmistelu on käynnistynyt. Aluehallitus hyväksyi asiaa koskevan työsuunnitelman, jonka mukaan asia etenee toimielinten päätöskäsittelyyn huhtikuun loppuun mennessä. Aluevaltuuston hyväksymien kehitysohjelmien tavoitteena on pienentää vuoden 2024 alijäämää kahdella miljoonalla eurolla sekä vaikuttaa pitkäjänteisesti toimintamenojen alentamiseen. 

Aluehallitus päätti, että ensihoidon osaulkoistuksesta tehty oikaisuvaatimus ei aiheuta toimenpiteitä. Hyvinvointialuejohtajan esitys hyväksyttiin ilman äänestystä huolimatta vastaesityksestä sekä esitetystä eriävästä mielipiteestä. ”Ensihoidon muutosten toimeenpano on valitettavasti viivästynyt ja sillä on myös taloudellisia vaikutuksia. Toivomme, että palveluntuottajien kanssa päästään nyt liikkeelle, jotta muutoksia voidaan edistää suunnitellusti”, kommentoi Kainuun hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindberg.

Aluehallituksen päätöksen mukaan Kainuuseen perustetaan sosiaalihuoltolain mukainen päihteitä ongelmallisesti käyttävien asiakkaiden päiväkeskus. Maksuttomat palvelut sisältävät myös arjen välttämättömien toimintojen tukea ja sosiaaliohjausta ja niitä voi käyttää myös nimettömänä. Asiakkailla on mahdollisuus ruokailla,​ peseytyä ja levätä päiväkeskuksessa.

Kokousasioita lyhyesti

Talouden seurantaraportti 1.1.-30.11.2023

Aluehallitus merkitsi tiedoksi talouden seurantaraportin ajalta 1.1.-30.11.2023 

Vuoden 2023 tulosennuste tammi-lokakuun toteuman perusteella on noin 22 milj. euroa alijäämäinen, mikä on yli 10 milj. euroa talousarvion alijäämää pienempi.

Toimintatuottoja on kertynyt marraskuun loppuun mennessä 46,1 milj. euroa, joka on 76,5 % talousarviosta.  Toimintakuluja on kertynyt marraskuun loppuun mennessä 388,1 milj. euroa, joka on 86,8 % talousarviosta. 

Rahoitustuottoja ja -kuluja on kertynyt 1.1.-30.11.2023 -1,6 milj. euroa, joka on 80,6 % talousarviosta. Poistojen arvioitu kokonaismäärä vuodelle 2023 on talousarvion mukainen 13,2 milj. euroa.

Kehitysohjelmatyön poliittisen seuranta- ja koordinaatioryhmän työsuunnitelma

Aluehallitus merkitsi seuranta-​ ja koordinaatioryhmän työsuunnitelman tiedoksi.

Työsuunnitelma sisältää viitteellisen tason aikataulun ja asian käsittelyn sekä informoinnin eri toimielimissä. Tavoitteena on,​ että hyvinvointialuejohtajan ehdotus voidaan käsitellä aluehallituksen iltakoulussa 15.4.​ ja päätösasiana 22.4. Aluevaltuustossa niitä käsitellään 29.4. niiltä osin,​ kun edellytetään aluevaltuuston toimivaltaa esimerkiksi negatiivisen lisätalousarvion muodossa.

Päihdeasiakkaiden päiväkeskustoiminnan järjestäminen

Aluehallitus merkitsi tiedoksi päihdeasiakkaiden päiväkeskustoiminnan valmistelua ja aloittamista koskevan selvityksen sekä päätti käynnistää päiväkeskustoiminnan päihdeasiakkaille Kajaanissa.

Hyvinvointialueella on velvollisuus järjestää päiväkeskuspalveluita päihteitä ongelmallisesti käyttäville henkilöille. Tämän tulee sisältää arjen välttämättömien toimintojen tukea ja sosiaaliohjausta. Palvelu on maksuton ja sitä tulee järjestää myös päihtyneille ja tarvittaessa asiointi on mahdollista myös nimettömästi. Päiväkeskuksen palvelulla pyritään päihteiden käytöstä aiheutuvien sosiaalisten ja terveydellisten haittojen vähentämiseen sekä edistämään asiakkaan toimintakykyä ja turvallisuutta sekä ohjautumista tarkoituksenmukaisiin sosiaali-​ ja terveyspalveluihin. Päiväkeskuspalvelun tulee mahdollistaa päiväaikainen suoja tiloissa,​ jossa asiakkaalla on mahdollisuus ruokailla,​ peseytyä ja levätä.

Palvelu kohdennetaan kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville henkilöille,​ esimerkiksi​ asunnottomat tai huonoissa oloissa asuvat,​ taikka päihdekierteessä olevat henkilöt. Päihteistä eroon kuntoutuvien päiväkeskuspalvelua ei yhdistetä nyt käynnistyvään toimintaan.

Perheryhmäkotipalvelun järjestäminen

Aluehallitus päätti aloittaa alaikäisenä maassa olevien asumisen ja tuen järjestelyt yhteistyössä Kajaanin kaupungin ja Ely keskuksen kanssa, ja antaa sosiaali-​ ja perhepalvelujen toimialueen viranhaltijoille valtuudet arvioida palvelujen järjestämisen tavan. Aluehallitus päätti tehdä tarvittavat täydennykset tilikarttaan ja myöntää toiminnan aloittamiseen tarvittavat määrärahat.

Laissa kotoutumisen edistämisestä (681/2023) säädetään ilman huoltajaa maassa asuvien lasten ja nuorten tuesta ja asuinyksikön perustamisesta. Ely-​keskusten ja TE-​ toimistojen kehittämis-​ ja hallintokeskus (KEHA-​keskus) korvaa Kainuun hyvinvointialueelle ilman huoltajaa olevien lasten vastaanottamisesta aiheutuneet kustannukset. Kustannukset korvataan täysimääräisenä sopimuksen voimassaoloaikana.

Johtavan hammaslääkärin kelpoisuusehdot

Aluehallitus päätti,​ että suun terveydenhuollon palveluyksikköpäällikön,​ johtavan hammaslääkärin kelpoisuusehtoina ovat ylempi korkeakoulututkinto ja laillistetun hammaslääkärin kelpoisuus sekä riittävä johtamiskokemus.

Päätöksellä korjataan aiemmin hyväksyttyä viran kelpoisuusehtoa (vaatimuksena laillistettu hammaslääkäri).

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden lausuntopyyntö asiassa dnro 1800/2022: Tulosaluejohtajien palkkojen tarkastelu

Aluehallitus päätti antaa lausunnon hallinto-​oikeudelle koskien Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän aikaista valitusta palkkausasiaa koskien.

Terveydenhuollon kotiin vietävien palveluiden kokonaisvaltainen suunnitelma

Aluehallitus merkitsi tiedoksi terveydenhuollon kotiin vietävien palveluiden kokonaisvaltaisen suunnitelman. 

Akuuttihoidon ja pelastuksen palveluiden toimialue on valmistellut suunnitelmaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Suunnitelma on prosessilähtöinen kuvaus terveydenhuollon kotiin vietävien palveluiden kokonaisuudesta toimintoja koordinoivan tilannekeskuksen viitekehyksestä.

Vastine ensihoidon kilpailutuspäätöstä koskevaan oikaisuvaatimukseen

Aluehallitus päättää todeta,​ että perusteita oikaisuvaatimukseen hyväksymiseen ei ole ja aluehallituksen aikaisempi päätös (AH 13.11.2023 § 22) jää voimaan.

Asian yhteydessä tehtiin esitys oikaisuvaatimuksen hyväksymisestä, päätöksen kumoamisesta ja asian palauttamisesta valmisteluun. Esitys raukesi kannattamattomana.

Asiasta jätetyssä oikaisuvaatimuksessa vaadittiin päätöksen kumoamista,​ asian palauttamista valmisteluun ja oman toiminnan selvittämistä tarjouspyyntöä vastaavalla tavalla.

Yksilöasioiden jaoston jäsenten muutokset

Aluehallitus myönsi Hannu Korhoselle eron yksilöasioiden jaoston jäsenyydestä ja Marika Tuomelalle eron yksilöasioiden jaoston varajäsenyydestä (päätösesityksessä korjattiin virheellinen tieto Mikko Polvisen varajäsenyydestä). Yksilöasioiden jaoston uudeksi varsinaiseksi jäseneksi valittiin Sami Pihlajamaa ja varajäseneksi Tea Heikkinen.

 

MUOK 16.1.2024: (korjattu kirjoitusvirhe )