Tiedote 27.12.2021

Joulun aikaan 35 uutta koronatapausta, joista 19 ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä

Kainuun koronatilanne on hieman rauhoittunut edellisestä viikosta. Ilmaantuvuusluku on Kainuussa 147 / 100 000 asu­kas­ta / 14 vrk.  Joulunpyhien aikana, torstai 23.12.- sunnuntai 26.12. Kainuussa on todettu yhteensä 35 uutta koronatapausta, joista 19 Kainuun ulkopuolelta tulleilla henkilöillä. Vaikka Kainuun tilanne on tällä hetkellä rauhallisempi, on syytä edelleen noudattaa annettuja suosituksia.

Tartuntojen jäljittäminen on vaikeampaa ihmisten liikkuvuuden lisääntymisen vuoksi. Tartuntojen alkuperän jäljitysprosentti on tällä hetkellä Kainuussa 61%.

Mahdollisia paikkoja koronavirukselle altistumiselle:

  • 21.12. klo 16.25-18 Lento DX224 Helsinki - Kajaani
  • 23.12. klo 8.19, Juna IC 63 Helsinki - Kajaani, vaunu 2
  • 23.12. klo 12.39, Juna IC 713 Kuopio – Kontiomäki, vaunu 11
  • 25.12. klo 17-18 Ukkohalla, Halla Areena, kinkunsulatusjumppa
  • 23. – 25.12. Ukkohallan rinneravintola, muutamia kertoja to-la välisenä aikana

Altistumispaikoilla olleita kehotetaan menemään koronatestiin matalalla kynnyksellä mahdollisten oireiden ilmaantuessa.

Rokotekattavuus parantunut Kainuussa, koronarokotukset 5 – 11 vuotiaille alkavat vuoden alussa

Kaksitoista vuotta täyttäneistä kainuulaisista kaksi rokoteannosta on saanut 84,4%, kolmannen rokotteen 28%.

Koronarokotus 5-11 vuotiaille riskiryhmään kuuluville lapsille on mahdollista ajanvarauksella Kajaanissa Kaukametsän opistolla keskiviikkoisin. Muiden Kainuun kuntien rokotuspäivät löytyvät soten verkkosivuilta.

Terveiden 5-11 vuotiaiden rokotukset pyritään aloittamaan viikolla 2. Rokotukset toteutetaan koululaisten osalta kouluilla ja neuvolaikäiset rokotetaan neuvolassa.

Suositukset voimassa

Kainuun alueella ovat voimassa seuraavat suositukset 11.1.2022 saakka:

  • Yleinen maskisuositus 12 vuotta täyttäneille kaikissa julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Opetusta koskevat suositukset opetuksen järjestäjän ja Kainuun soten erikseen sopimien linjausten mukaisesti.
  • Työpaikoilla suositus siirtyä mahdollisuuksien mukaan etätyöhön sekä tehostaa lähikontakteja vähentäviä käytäntöjä (etäkokoukset, tilajärjestelyt).
  • Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa suositus harkita järjestämisen välttämättömyyttä sekä tehostaa näissä ja muussa vapaa-ajan toiminnassa lähikontaktien vähentämistä.
  • Suositus varovaisuuteen matkustamisessa Kainuun ulkopuolella
  • Valtakunnallisen testausstrategian suositusten mukaisesti Kainuussakin jatketaan matalan kynnyksen testaamista eli oireisena ja altistusepäilyssä tulee hakeutua koronatestiin. Suositellaan koronakotitestien käyttöä. Mikäli testi on positiivinen, tulos tulee varmistaa PCR-testillä
  • Joulumatkailussa suositellaan lähikontaktien rajoittamista omaan lähipiiriin.
  • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa.