Tiedote 26.10.2023

Kainuussa avautuu uusi ajanvaraukseton mielenterveys- ja päihdevastaanotto

Kainuun hyvinvointialue käynnistää uuden mielenterveys- ja päihdepalvelun keskussairaalassa.  Kyse on kahdesti viikossa auki olevasta sairaanhoitajan vastaanotosta, johon ei tarvita ajanvarausta tai lähetettä. Tässä ns. Walk In - eli ”Käy sisään” -mallissa tarjotaan matalan kynnyksen palvelua sitä tarvitseville.

”Vastaanotolla tarjoamme ohjausta, neuvontaa ja kuuntelua mielenterveyteen tai päihteisiin liittyvissä asioissa. Korostamme, että tarvittaessa voi asioida myös nimettömänä, ja palvelemme myös läheisiä, joita nämä aiheet koskevat”, kertoo Sanna-Mari Moilanen Kainuun mielenterveys- ja päihdepalveluista. Tavoitteena uudella palvelumuodolla on tehostaa ennaltaehkäisyä ja hoitoon pääsyä, asiakasohjausta ja painopisteen siirtoa perustason palveluihin.

Walk In -vastaanotto ei kuitenkaan ole hoitosuhdetyötä. Käynneillä voidaan tehdä tilannekartoituksia, palveluohjausta muihin hoitopaikkoihin tai tarvittaessa suunnitella jatkohoitoa. Sairaanhoitajat eivät kirjoita tai uusi reseptejä eikä sairauslomatodistuksia.

”Yhtenä osana palveluamme käynneillä on mahdollisuus keskustella myös kokemusasiantuntijan kanssa päihde- tai mielenterveyden asioista”, lisää Sanna-Mari Moilanen.

Ajanvaraukseton vastaanotto on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 15–18 välisenä aikana KAKS:n mielenterveys- ja päihdepäivystyksen tiloissa osoitteessa Sotkamontie 13. Sisäänkäynti vastaanotolle on sairaalan pohjoispäädystä ovesta F4, joka on sairaalan päärakennuksen ja E-rakennuksen välisellä alueella.