Tiedote 24.11.2023

Kainuun evakuointikeskusten esittelyt saatu päätökseen

Kainuun evakuointikeskusten esittelyt päättyivät Hyrynsalmen evakuointikeskuksen esittelyyn 23.marraskuuta. Avoimessa esittelyssä vieraili yli 100 kuntalaista. Aiempaan tapaan tapahtuma oli samalla myös evakuointikeskuksen toiminnallinen harjoitus. Evakuointikeskuksissa hyvinvointialueen sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastuslaitoksen viranomaiset toimivat yhteistyössä kunnan ja seurakunnan, Rajavartiolaitoksen sekä Suomen Punaisen Ristin kanssa. 

Evakuointikeskusten esittelyitä Kainuussa on järjestetty maakunnallisen valmiusfoorumin linjauksen mukaisesti edeltävän kahden vuoden ajan. Tavoitteena on ollut viestiä asukkaille valmiuden ja varautumisen konkreettisista toimenpiteistä. Tapahtumissa tehdään samalla yhteiskunnan kokonaisturvallisuustyötä tunnetuksi sekä tiedotetaan esimerkiksi kotitalouksien omatoimisesta varautumisesta.

”Kuntalaisten on hyvä tietää missä ja miten apua on tarjolla isommissa onnettomuus- tai häiriötilanteissa. Evakuointikeskusta voidaan tarvita väestön suojaväistöön tai muuhun erityiseen tukeen esimerkiksi sähkön tai vedenjakelun häiriöissä. Tämä on myös paikallisille kunnan toimijoille tärkeää harjoittelua”, kertoo johtava sosiaalityöntekijä ja palvelualuepäällikkö Päivi Ahola-Anttonen Kainuun hyvinvointialueelta. 

Evakuointikeskus otetaan käyttöön vain viranomaisten määräyksestä

Hyrynsalmen evakuointikeskus on suunniteltu Koskitielle Kisalan liikuntahallin ja entisen lukion tiloihin, jonka tilat mahdollistavat tarvittaessa tilapäisen majoittamisen tai pesu- ja ruokailumahdollisuuden isolle henkilömäärälle. Evakuointikeskusta voidaan tarvita esimerkiksi, jos asukkaat tarvitsevat laajempaa apua tai suojaa poikkeuksellisissa tilanteissa. Evakuointikeskukset otetaan tarvittaessa käyttöön pelastusviranomaisen määräyksestä.

Evakuointitoimet ja väestön auttaminen edellyttävät ennakkoon valmisteltua yhteistyötä – viranomaisina toimivat sekä pelastuslaitos että kunta ja sosiaali- ja terveydenhuolto, mutta myös järjestöillä ja muilla yhteisöillä on oma tärkeä osansa. Esimerkiksi kriisitilanteissa henkisen ensiavun tarjoaminen edellyttää omat järjestelynsä.