Eläinlääkintä ja ympäristöterveys

Ympäristöterveydenhuolto on osa kuntien vastuulla olevaa kansanterveystyötä. Sillä tarkoitetaan yksilön ja hänen elinympäristönsä terveydensuojelua. Ympäristöterveydenhuollon tulosalueeseen kuuluvat eläinlääkintähuollon ja terveysvalvonnan vastuualueet.

Eläinlääkintähuollon tehtäviä tekevät praktikko-, hygieenikko- ja valvontaeläinlääkärit. Praktikkoeläinlääkäreille kuuluvat mm. peruseläinlääkäripalvelut, eläintautilain mukaiset tehtävät ja päivystys. Hygieenikko- ja valvontaeläinlääkäreiden toiminta-alueena on koko maakunta. Hygieenikkoeläinlääkärin tehtäviin kuuluvat hygienialain mukaisten laitosten ja eläinperäisten elintarvikkeiden valvonta. Valvontaeläinlääkärin tehtäviin kuuluu eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta. Päivystysalueita on kaksi; eteläinen (Kajaani, Kuhmo, Sotkamo) ja pohjoinen (Hyrynsalmi, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Suomussalmi).   

Terveysvalvonnan tehtäviä ovat elintarvikevalvonta, asuinhuoneistojen ja muiden huoneistojen valvonta, talous-, uimavesi- ja uima-allasvesivalvonta, tupakkalain mukainen tupakkatuotteiden myynnin ja mainonnan valvonta sekä tupakointikieltojen valvonta.

Henkilötietoasetuksen mukaiset informointiselosteet

Ympäristöterveysjohtaja Päivi Nykänen 
Tehdaskatu 11, 87100 Kajaani
puh. 044 710 0830 sähköposti: paivi.nykanen@kainuu.fi