Tiedote 09.07.2021

Yksi uusi tartunta jo karanteenissa olevalla - deltavarianttia myös Kainuussa

Yksi uusi tartunta jo karanteenissa olevalla

Kuhmossa on eilen todettu koronatartunta yhdellä jo karanteenissa olevalla henkilöllä.

Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus on nyt 50,0 (per 100 000 as / 14 vrk).

Deltavarianttia myös Kainuussa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta saatujen virustyypitystulosten mukaan koronaviruksen ns. delta- eli Intian variantista on tullut myös Kainuussa hallitseva muunnos kesäkuun puolivälin jälkeen. Myös alpha- eli brittivarianttia esiintyy alueella. Ennusteiden mukaan deltavariantista tulee hallitseva muunnos Suomessa kesän kuluessa.

Koronaviruksen deltavariantti on tyypiltään herkemmin ihmisistä toisiin tarttuva. Rokotteet torjuvat myös deltavarianttia, mutta suojateho on merkittävä vasta kahden rokoteannoksen jälkeen. ”Tilanne tämän suhteen on odotettu; virukset pyrkivät jäämään eloon ja lisääntymään muuntumalla. Rokotukset ovat ainoa keino hillitä pandemiaa, joten rokotteet tulee ottaa, kun niitä on tarjolla. Suomessa kakkosannoksia on rokotettu vielä vähän moneen Euroopan maahan verrattuna, joten leviämisriski on olemassa. Kainuussa toisen annoksen on saanut noin neljäsosa aikuisista”, kertoo Kainuun soten vs. pandemiapäällikköTuomo Erola.

Turvaväleistä ja kasvomaskin käytöstä on huolehdittava muissa kuin oman perheen tai lähipiirin kohtaamisissa. Erityisesti yleisötapahtumissa tai muissa suuremmissa tilaisuuksissa - myös ulkona - on noudatettava terveysturvallisuudesta annettuja ohjeita.

Tilanne Suomessa heikentynyt – ulkomaan matkailua harkittava erittäin tarkkaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan epidemiatilanne Suomessa on heikentynyt. Esimerkiksi Päijät-Häme ja Varsinais-Suomi ovat siirtyneet kiihtymisvaiheeseen. Kasvaneita tartuntamääriä selittää etenkin lisääntynyt ulkomaanmatkailu, mutta myös paikallisia tartuntarypäitä ja sosiaalisista kontakteista peräisin olevia tartuntoja esiintyy. Tartuntoja todetaan eniten 20–29 -vuotiaiden ikäryhmässä.

Puolet Suomessa todetuista tartunnoista on peräisin ulkomailta. Venäjän voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen ja muuntuneen koronaviruksen takia THL suosittelee välttämään matkustamista Venäjälle. Kaikessa ulkomaan matkustamisessa tulee käyttää harkintaa, seurata tarkasti kohdemaan epidemiatilannetta ja noudattaa viranomaisten ohjeita, myös palatessa takaisin kotimaahan.

Maahantulon edellytykset muuttuvat

Valtioneuvosto on säätänyt asetuksen terveysturvallisuuden maahantulomallista. Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytetään 12.7.2021 alkaen todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista. Jos henkilöllä on esittää todistus jommastakummasta edellä mainitusta, ei häneltä edellytetä saapuessaan muita terveysturvallisuustoimia.

Muussa tapauksessa tulee esittää todistus ennen maahan saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä tai todistus vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta. Molemmissa edellä mainituissa tapauksissa henkilön tulee lisäksi käydä testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisestaan. Kontakteja tulee välttää ja pysytellä kotona tai majapaikassa, kunnes negatiivinen tulos on varmistunut.

Sisärajavalvontaa eli EU-ja Schengen alueelta saapuvien rajatarkastuksia on edellä olevan mukaisesti jatkettu 25.7. saakka. Vartiuksen rajanylityspaikalla pakolliset terveystarkastukset jatkuvat Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä 31.7. saakka.

Koska määräykset ja ohjeet sisältävät poikkeuksia, Suomesta toiseen valtioon matkustavan tulee itse tarkistaa, mitkä ovat voimassa kohdemaassa sekä palatessa. Kohdemailla voi olla voimassa omia rajoituksiaan ja edellytyksiään matkailijoille. Lisäohjeita verkko-osoitteista valtioneuvosto.fi sekä raja.fi

 

Lisätiedot: vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola 044 797 4872