Tiedote 23.12.2020

Vuokatissa todettu koronatartunta - Ohjeiden noudattaminen lomakaudella erittäin tärkeää

Vuokatissa todettu koronatartunta

Ulkopaikkakuntalaisella Vuokatin alueella lomailevalla henkilöllä on todettu koronatartunta eilen 22. joulukuuta. Tartunnalle on suoraan altistunut 10 henkilöä, jotka on asetettu karanteeniin omaan majoitusrakennukseensa.

Sairastunut henkilö on ennen oireiden ilmaantumista liikkunut laajasti 21.12 alkaen Sotkamon, Vuokatin ja Katinkullan alueella. Alueella matkailijoita ja palveluissa työskenteleviä pyydetään oireiden ilmaantuessa toimimaan ohjeiden mukaan ja varaamaan ajan koronatestaukseen. Omatoimisesti ei oireettomana ole lähtökohtaisesti tarpeen hakeutua testaukseen.

Palveluissa työskenteleville suojautuminen kasvomaskeilla tai kokokasvovisiireillä on myös tärkeää. Aiempien altistumisien yhteydessä on käynyt ilmi, että tässä on vielä parannettavaa. Erityisesti matkailijamäärien noustessa turvatoimien merkitys korostuu.

Vartiuksen rajatestaus osoittautunut toimivaksi

Alkuviikon aikana käynnistynyt Vartiuksen rajanylityspaikan koronatestaus on osoittautunut toimivaksi käytännöksi. Tehdyistä noin 50 testistä kahdesta on löytynyt positiivinen tulos, joten oletus rajatestauksen tarpeellisuudesta on pitänyt paikkansa.

Ohjeiden noudattaminen lomakaudella erittäin tärkeää

Joulun ajan viettoon kohdistuu merkittävä koronaepidemian leviämisen riski. Kaikkia lähikontakteja tulee rajoittaa vain välttämättömiin, eikä oman lähipiirin ulkopuolella tule järjestää kokoontumisia tai juhlatapahtumia. Perinteisiin liittyviä käytäntöjä, kuten jouluateriaa on syytä päivittää esimerkiksi ruuan tarjoiluun ja turvaväleihin liittyen.

Alueella matkailevien on noudatettava erityistä vastuullista ja pitäytyä vain omassa seurueessaan sekä seurata ohjeita ja määräyksiä. Kasvomaskia tulee käyttää kaikissa tilanteissa, joissa ei voi noudattaa turvavälejä.

Riskiryhmäläisiä tulee suojella tartunnoilta. Vierailut ikääntyneiden tai hoivapalveluissa asuvien luona on toteutettava erityistä varovaisuutta noudattaen.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan myös Kainuussa on voimassa ravintoloita koskevat kiihtymisvaiheen rajoitukset koronaepidemian vuoksi. Käytännössä rajoitus tarkoittaa, että alkoholin tarjoilu päättyy klo 22 ja ravintolat suljetaan klo 23.

”Nyt on viimeinen hetki vaikuttaa siihen, että joulunvietosta ei tule ikävällä tavalla todella poikkeuksellinen. Viranomaiset ovat tehneet ohjeistamalla sen mitä on tehtävissä, mutta kansalaisten täytyy tehdä osansa noudattamalla niitä”, korostaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

 

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)