Tiedote 20.06.2022

Viidettä koronarokoteannosta suositellaan voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt koronarokotussuositustaan. Viides rokoteannos voidaan antaa 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4-6 kuukautta.

Vaikka terveillä aikuisilla kolme annosta rokotetta antaa todennäköisesti pitkäaikaista suojaa vakavaa koronavirustautia vastaan, voimakkaasti immuunipuutteisilla vakavan taudin riski on erityisen suuri.  Immuunipuutos voi olla synnynnäistä tai aiheutua muun sairauden tai rokotevastetta heikentävän lääkityksen vuoksi.

THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan neljännen rokoteannoksen jälkeinen vasta-aineiden määrä jää vakavasti immuunipuutteisilla keskimäärin kolmasosaan terveiden aikuisten kolmannen annoksen jälkeisestä rokotevasteesta. Vakavasti immuunipuutteisilla rokotevasteet vaihtelevat, sillä immuunipuutoksen vakavuus vaikuttaa vasteen suuruuteen. 

Neljättä rokoteannosta suositellaan iäkkäille

Kainuussa neljäs koronarokote on tarjolla seuraaviin ryhmiin kuuluville, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta:

  • 70–79-vuotiailla riskiryhmiin kuuluville (Luettelo riskiryhmistä on koottu THL:n verkkosivuille).
  • 80 vuotta täyttäneille
  • Iäkkäille, jotka asuvat hoitokodeissa tai ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä (ei tarkkaa ikärajaa)
  • Iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet
  • 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt

Kuntien rokotuspisteiden aukioloajat löytyvät verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronarokotukset sekä paikallislehtien viikkoilmoituksista. Rokotuksia jatketaan kesäkuun ajan, heinäkuussa ei järjestetä rokotuksia.

Lisätietoja ja toimintaohjeita rokotuksista sekä koronatartunnan saaneille tai altistuneille on koottu Kainuun soten verkkosivuille sote.kainuu.fi/koronainfo.

Koronatilanne Kainuussa rauhallinen

Koronavirusta on edelleen liikkeellä, mutta epidemia jatkaa rauhoittumista.

Kainuussa on voimassa THL:n mukaiset suositukset

 

Lisätietoja medialle: Pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655