Tiedote 19.03.2021

Uusia tartuntoja Terrafamessa ja prikaatilla - kiihtymisvaihe lähestyy

Terrafamen teollisuusalueella Sotkamossa havaitussa koronatartuntaketjussa on ilmennyt uusia tapauksia. Eilen todettiin neljä uutta tartuntaa, joihin liittyviä altistuneita on asetettu karanteeniin kotipaikkakuntien tartunnanjäljityksessä. Kaikki ovat ulkopaikkakuntalaisia. Terrafamen alueella työskenteleviä on laajasti ohjattu koronatesteihin, jotta mahdollisesti altistuneet saadaan tietoon.

Kainuun prikaati on torstaina ilmoittanut kolmesta uudesta varusmiehen positiivisesta testituloksesta. Tartuntaryppäässä on nyt 16 sairastunutta varusmiestä.

Tällä viikolla Kainuussa otetuista koronanäytteistä osa on lähetetty Ouluun analysoitavaksi. Nordlabin mukaan tulosten vastausaika voi tämän vuoksi olla tavallista pidempi, noin 2-3 arkipäivää.

Koronatestiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä, oireisena tai Koronavilkun hälyttäessä. Kainuun keskussairaalan drive in -testauksen ajanvaraus palvelee ma-su klo 8 – 19 numerossa 040 165 0020.

Yli kahden metrin turvavälien pitäminen tai kasvomaskien käyttö lähikontakteissa sekä hyvä käsihygienia ovat keskeisiä tartuntariskin vähentämiseksi. Työpaikoilla tulee huolehtia etäisyyksien säilyttämisestä ja muista varotoimista. Vapaa-ajan toiminnassa ja harrastuksissa suositellaan edelleen lähikontaktien vähentämistä minimiin.

Tilanne lähestyy kiihtymisvaihetta

Viimeaikaiset Kainuussa havaitut tartunnat eivät ole nostaneet alueen ilmaantuvuutta merkittävästi, mutta se ei tarkoita etteikö alueella ole sairastumisriskiä. Ilmaantuvuusluku on nyt 13,9 (100 000 asukasta kohti / 14 vrk). Luvussa huomioidaan vain alueella pysyvästi asuvilla henkilöillä sekä ulkomaalaisilla todetut tapaukset.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari: ”Tämän viikon tapaukset ovat hyvä esimerkki: tartunnat leviävät, kun lähikontakteja ei voida välttää, ei niinkään satunnaisissa kohtaamisissa kuten kaupoissa. Karanteeneja määrätään huomattava määrä, ja jatkotartunnat ilmenevätkin lähinnä näissä jo olevilla. Eli nopea testaus, onnistunut jäljitys ja karanteeniohjeiden noudattaminen torjuvat tehokkaasti leviämistä”.

 

”Kuitenkin mikäli kehityssuunta jatkuu näin, kiihtymisvaiheen rajoitteet astunevat voimaan myös Kainuussa. Vastauksena pääsiäissuunnitelmia kysyville toteamme, että turvallisinta on suunnitella vain oman perheen kesken oleilua, toteaa Koukkari.”

Koronarokotusten ajanvarauslinjassa ruuhkaa

Kainuussa rokotusajanvarauksen takaisinsoittojonossa on edelleen yli tuhat puhelua. Suositeltavaa onkin käyttää nettiajanvarausta omasote.kainuu.fi (1946 syntyneet ja sitä vanhemmat). Mikäli tämä ei ole mahdollista, ajan voi varata myös numerosta 044 709 3788. Yksi soittokerta riittää – ajanvaraaja soittaa takaisin mahdollisimman pian. Ajanvarauksessa ei anneta neuvontaa. Erityiset tiedustelut sähköpostitse korona@kainuu.fi.

Sairausriskiryhmässä vuorossa olevat varata rokotusajan numerosta 08 718 9303 (nettiajanvaraus ei ole käytössä). Lisätietoja riskiryhmistä: sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Rokotussuoja koronaa vastaan on erityisen tarpeellinen riskiryhmille. Kainuun sote muistuttaa, että rokotteen saaminen ei vapauta varotoimien noudattamisesta, sillä rokotteiden tehosta tartuttavuuteen ei ole vielä riittävää näyttöä.

Euroopan lääkevirasto on eilen todennut, että AstraZenecan rokotteen käyttöön ei ole liittynyt suurentunutta riskiä verisuonitukoksiin. Myöskään rokote-eriin liittyviä laatu- tai muita poikkeamia ei todettu. Rokotteen mahdollista yhteyttä kahteen hyvin harvinaiseen veren hyytymishäiriöön tutkitaan lisää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa mahdollisista rokotussuositusten muutoksista.

Kainuussa valtaosa koronarokotteista on Pfizer-Biontechin mRNA-valmistetta, jolla tällä hetkellä jatketaan yli 70-vuotiaiden rokotuksia.

 

Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)