Tiedote 08.04.2021

Uusi tartuntarypäs nostaa Kainuun ilmaantuvuuslukua

Kajaanissa todetussa koronaryppäässä on tällä hetkellä todettu ensimmäisenä sairastuneen ulkopaikkakuntalaisen henkilön lisäksi tartunta kuudella kajaanilaisella. Karanteeniin on lisäksi asetettu kolmetoista henkilöä.

Tartunnanjäljitys on saatu näiltä osin valmiiksi, joten jatkotartunnat rajoittunevat jo karanteenissa oleviin henkilöihin.

Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kommentoi ryvästä: ”Tartunnan alkuperä ja suhteellisen nopea tarttumisaika viittaisi brittivarianttiin, mutta vielä tyypityksestä ei ole tietoa. Tartuttavuus on tässäkin alkanut ennen oireita, joten ainoa torjuntakeino on noudattaa suojausohjeita sekä vähentää kaikkia lähikontakteja”.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku Kainuussa nousi uusien tartuntojen myötä, ollen nyt 15,3 (per 100 000 as / 14 vrk). Ilmaantuvuusluku on vaihdellut viime viikkoina noin kuuden ja kahdenkymmenen välillä.

Kainuun sote kehottaa hakeutumaan koronatestiin pienimmissäkin oireissa tai altistumisepäilyissä. Kainuun keskussairaalan koronatestaus palvelee päivittäin ajanvarauksella klo 8 – 19.30 (ajanvaraus numerosta 040 165 0020).

Lisätietoja testiin hakeutumisesta sekä muista ohjeista Kainuun soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo.

 

AstraZenecan rokotevalmisteen käyttöä Suomessa arvioidaan parhaillaan

Uutisointi AstraZenecan rokotteen harvinaisista sivuvaikutuksista on aiheuttanut kysymyksiä ja huolta kansalaisissa. Toistaiseksi AstraZenecan rokotteen käyttö jatkuu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä verisuonitukoksia ei ole todettu. Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT).

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.

Thl:n arvion yhteydessä tehdään myös päätökset siitä, miten rokotussarjaa jatketaan ihmisillä, jotka ovat jo saaneet yhden annoksen AstraZenecan rokotetta.

 

Rokotukset avoinna nyt 1950 - 51 syntyneille sekä 1952 - 56 syntyneille riskiryhmäläisille

Koronarokotusten ensisijainen ajanvaraustapa Kainuussa on Omasoten nettipalvelussa, jonka kautta voi valita parhaiten sopivan ajan:

  • 1951 tai aiemmin syntyneet valitsevat Omasote-palvelusta paikkakuntansa ”iänmukaiset koronarokotukset”. Ajan voi varata myös ajanvarausnumerosta 044 709 3788. Kainuussa ikäihmiset rokotetaan tällä hetkellä Pfizer-Biontechin tai Modernan mRNA-valmisteella.
  • 1952 - 56 syntyneet (65 - 69 vuotiaat) sairautensa perusteella riskiryhmään 1 kuuluvat valitsevat Omasote-palvelusta paikkakuntansa ”riskiryhmäläisten koronarokotukset”. Ajan voi varata myös ajanvarausnumerosta 08 718 9303. Rokotteena käytetään AstraZenecan valmistetta.

Kainuussa yli 80-vuotiaista on rokotettu 87 %, 75-79-vuotiaista 70 % ja 70-74-vuotiaista 29 %. Rokotuksen saaminen ei vapauta varotoimien ja rajoitusten noudattamisesta.

Yksityiskohtaiset rokotusvuorossa olevien varausohjeet löytyvät infosivulta sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Erityiset koronaan tai rokotteisiin liittyvät kysymykset pyydetään sähköpostitse korona@kainuu.fi.

  • Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)