Tiedote 06.01.2018

Tykkylumen aiheuttama laaja häiriötilanne. Kainuun pelastuslaitoksen johtokeskus tiedottaa 6.1.18 klo 18.47

Yleistilanne Kainuussa

Tykkylumitilanne Kainuussa on edelleen haasteellinen. Tällä hetkellä sähköttömiä kotitalouksia on noin 4500. Eniten keskeytyksiä on Suomussalmella, Puolangalla, Ristijärvellä sekä Kuhmossa. Sähköverkon vikoja korjataan tällä hetkellä nopeammin kuin uusia ehtii syntyä, joten vikojen määrän odotetaan laskevan hieman seuraavan 12 tunnin aikana. Sähköverkon vikoja on tällä hetkellä korjaamassa noin 100 asentajaa, 28 motoa, seitsemän kaivinkonetta sekä kymmenen puolustusvoimien telakuorma-autoa. Tiedustelua suorittaa kaksi helikopteria. Sähköverkon toimivuudessa ensisijainen tavoite on varmistaa, että hätäkeskukseen saa tarvittaessa yhteyden ja viranomaisverkko (Virve) toimii.

Tilanteen arvioitu kehittyminen

Sääennusteen mukaan lumi, sekä räntäsade tulee jatkumaan huomiseen saakka. Aamulla lännestä alkaen on luvassa poutaa ja selkeämpää. Sähköverkon vikojen viat ovat edelleen todennäköisiä, kaikissa Kainuun kunnissa.

Arvio sähköttömien kotitalouksien lukumäärästä seuraavan 12 tunnin aikana on 1500-3500. Tavoitteena on saada nykyiset viat korjatuksi seuraavan vuorokauden aikana. Tilanteen hoitamiseen tarvitaan edelleen kaikkien viranomaisten, kuntien sekä yhteistyökumppaneiden apua. Tilanteen kestäessä myös naapuriapua tarvitaan tulevina vuorokausina.

Eri toimijoiden toimenpiteet

Pelastuslaitos on edelleen tehostetussa valmiudessa ja jatkaa kuntien johtokeskusten toiminnan tukemista. Pelastuslaitos on hoitanut tänään tykkytilanteeseen liittyen noin kymmenen vahingontorjuntatehtävää sekä muutamia varavoimakoneita on toimitettu maatiloille. Pelastuslaitoksen toiminnan painopiste on pelastustoiminnan johtamisessa ja puhelinverkon toimivuuden varmistamisessa.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä jatkaa varautumista tilanteeseen. Ensihoidon ja kotihoidon henkilöstöä on lisätty ja kodinhoidon potilaiden hoidontarve on lisääntynyt. Suomussalmella ja Hyrynsalmella on SPR:n partioita kartoittamassa ihmisten avuntarvetta. Tilapäisiä hoitojärjestelyjä on tehty yhteensä alle kymmenelle potilaalle tai kotoaan tukea hakeneelle kansalaiselle.

Hätämajoituksen ja muonituksen järjestämiseen on varauduttu yhteistyössä kuntien ja eri viranomaisten kanssa.

Kainuun kunnat ovat osallistuneet aktiivisesti häiriötilanteen hoitamiseen. Kainuun alueen kunnissa on järjestetty vedenjakelupisteitä, varauduttu tilapäisen majoituksen järjestämiseen sekä mahdollistettu kuntalaisten peseytyminen, lämmittely ja matkapuhelimien lataaminen.

Seuraavan tiedotteen arvioitu ajankohta: 7.1.2018 klo 10:00

Kansalaisten yhteydenotot:

Kainuun pelastuslaitos 044 7100 112

Loiste Sähköverkko Oy 0800 9 2500

Kainuun sote: yhteispäivystys 08 6156 2300, sairaanhoitajan puhelinneuvonta 08 6156 6000, eläinlääkäripäivystys 0600 303 301 (maksullinen).

Kainuun soten sosiaalipäivystys ohjaa ja neuvoo kiireellisen sosiaalihuollon tarpeessa olevia kuntalaisia. Sosiaalipäivystyksen tehtäviä ovat äkilliset kriisit, onnettomuudet, päihde- ja mielenterveysongelmat tai ilman hoivaa ja turvaa jäänyt lapsi tai vanhus. Sosiaalipäivystys 044 797 0676.

Attendo: Marjatta Heikkinen: 0400126094 ja Eija Heikkinen: 0444940661.

Tiedote tehty yhteistyössä Kainuun Soten ja Kainuun kuntien kanssa.

https://www.loiste.fi/sites/default/files/pahasti_poikki_-esite.pdf

KAINUUN PELASTUSLAITOS 6.1.2018 klo 18:30