Tiedote 11.03.2021

Thl:n rokotelinjauksella ei toistaiseksi vaikutusta Kainuun koronarokotuksiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eilinen linjaus AstraZenecan koronavirusrokotteen antamisesta myös yli 70-vuotiaille ei muuta rokotusjärjestystä tai nopeuta rokotuksia lähiaikoina Kainuussa.

Kainuun soten vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola kertoo, että odotetut rokotetoimitukset pysyvät 1000 - 2000 annoksen viikkovauhdissa. ”Tällä hetkellä ajat riskiryhmiin kuuluville on annettu lähiviikoiksi ja nämä jatkuvat suunnitellusti. Toistaiseksi AstraZenecan toimitukset Kainuuseen ovat olleet vähäisiä ja toimitusten määrät ovat vaihdelleet odotuksiin nähden. Esimerkiksi kuluvan kahden viikon jaksolla saamme 1000 annosta Astraa. Lisäksi alkuvuonna rokotettujen sote-henkilöstön tehosterokotuksiin menee osa muista valmisteista, joten tahti ei tästä merkittävästi muutu”, toteaa Erola.

Koronarokotteet, jotka vaativat kaksi annosta, annetaan aina samalla valmisteella, joten yhden tuotteen lisäys ei suoraan vaikuta jo vuorossa olevien rokotuksiin.

Kertyneen ulkomaisen tutkimustiedon mukaan AstraZenecan rokote antaa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen ikääntyneille yhtä vahvan suojan kuin Pfizer-Biontechin mRNA-rokote. Siksi lääketieteellistä syytä yläikärajan säilyttämiseen ei enää ole.

Tutustu rokotuksiin liittyviin lisätietoihin ennen yhteydenottoa

Tänä aamuna soittojonossa oli yli 200 puhelua. Suurin osa soitoista koskee edelleen tiedusteluja, jotka eivät kuulu ajanvaraukseen. Kainuun sote pyytää, että asiakkaat tutustuvat omatoimisesti rokotustiedotteisiin ennen yhteydenottoa terveyspalveluihin. Tällä autetaan merkittävästi ruuhkatilannetta.

Lisätietoja rokotusjärjestyksestä, sairausriskiryhmiin kuuluvista ja muista ohjeista on rokotusinfosivulla sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Mikäli asia ei selviä ohjeista, erityiset koronakysymykset voi lähettää sähköpostitse korona@kainuu.fi

Koronarokotuksiin voivat tällä hetkellä varata ajan

  • 1941 tai sitä ennen syntyneet
  • 16–69 -vuotiaat, joilla on elinsiirto- tai kantasolusiirre tai aktiivinen syöpähoito, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus tai vaikea krooninen keuhkosairaus
  • yli 18-vuotiaat omaishoidettavat ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuva omaishoitaja iästä riippumatta.

Aika varataan soittamalla numeroon 044 709 3788. Ikäihmisten rokotuksiin (1941 ja sitä ennen syntyneet) voi varata ajan itse myös Omasoten nettiajanvarauksen kautta.

Koronarokotuksen ajanvarauksen peruutuksen voi tehdä Omasoten kautta.

 

Lisätietoja:

Tuomo Erola, vs. pandemiapäällikkö (044 797 4872)