Tiedote 08.01.2022

Tartunnat erittäin voimakkaassa kasvussa

Koronatartuntojen määrä on nyt erittäin voimakkaassa kasvussa. Perjantain aikana Kainuussa todettiin 149 koronatartuntaa. Määrä on kolminkertainen edelliseen päivään verrattuna.

Tartunnanjäljitys ei pysty täysin vastaamaan moninkertaistuneeseen työkuormaan. Kontaktoinnit tehdään aikajärjestyksessä painottaen kiireelliseksi arvioituja tapauksia. Viive on tällä hetkellä 2 - 3 vrk. Tartunnanjäljityksessä siirrytään myös tekstiviesti-ilmoituksiin henkilöiden tavoittamiseksi.

Jäljityksen tietojen perusteella altistumisia on tapahtunut Kajaanissa Vanamon ja Nakertajan päiväkodeissa. Näihin liittyviin henkilöihin ollaan yhteydessä mahdollisimman pian.

Tartuntariski on herkästi tarttuvan virusmuunnoksen vuoksi korkea koko maassa. Kainuun sote muistuttaa vastuullisesta toiminnasta ja ohjeistaa sairastumis- ja altistumistilanteissa seuraavasti:

  • Vähennä kaikkia tarpeettomia lähikontakteja – välttämättömissä tilanteissa noudata varovaisuutta, säilytä turvavälit ja käytä kasvomaskia.
  • Jos saat hengitystieoireita, pysy kotona ja vältä lähikontakteja muiden kanssa.
  • Tee koronakotitesti ja tarvittaessa varaa aika Kainuun soten testauspaikkaan (Omasote.kainuu.fi). Testiajanvarausnumerossa 040 165 0020 on ruuhkaa.
  • Mikäli oireet ovat voimakkaita ja esimerkiksi on hengitysvaikeuksia, tulee ottaa yhteyttä päivystysapuun numeroon 116 117 tai hätätilanteessa 112.

Positiivisen testituloksen saaneet voivat nopeuttaa tartunnanjäljitystä listaamalla itse kontakteja ja yhteystietoja valmiiksi. Tärkeä apu on myös, että sairastuneet itse ilmoittavat lähikontakteissa olleille tilanteesta.

Tiukempia rajoituksia odotetaan käyttöönotettavaksi

Hallituksen koronatyöryhmä on eilen antanut uusia suosituksia ja tiukempia ohjeita mm. uusien rajoitusten käyttöönottamiseksi. Esimerkiksi sisätiloja ja tilaisuuksia sekä ravintoloita koskevia tiukkoja rajoituksia esitetään koko maahan. Toistaiseksi näiden voimaantulosta tai tarkemmista käytännöistä eri alueilla ei ole lisätietoja.

Kouluja ei kuitenkaan ohjeisteta siirtymään suoraan etäopetukseen, vaikka paikallisilla tilanteen mukaisilla päätöksillä näin voidaan menetelläkin. Kouluissa suositellaan tehostettavaksi esim. hybridiopetusta sekä maskien käyttöä ja koronatestausta.

Myös Valtioneuvoston tiedotuksessa korostetaan lähikontaktien välttämistä ja kansalaisten vastuuta tartuntojen ehkäisyssä.

Kainuun sote varautuu koronatilanteen heikentymiseen

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuolto toimii edelleen perusvalmiudessa, mutta toimenpiteet ovat käynnissä, mikäli tilanne edellyttää valmiuden nostamista. Tehostettuun valmiuteen voidaan siirtyä, jos potilaiden hoidon turvaamiseksi tarvitaan lisää resursseja. Käytännössä tämä tarkoittaa kiireettömän toiminnan supistamista.

”Toistaiseksi sairastuneet ovat pääosin lieväoireisia. Päivystyksen seurannassa on tällä hetkellä muutamia potilaita, mutta erillistä pandemiaosastoa ei vielä ole ollut tarve avata”, kertoo Kainuun soten terveysjohtaja Susanna Halonen. ”On kuitenkin selvää, että tartuntojen lisääntyessä myös sairaalahoidon tarve kasvaa. Tautitaakka ei kuitenkaan ole vain terveydenhuollon ongelma, vaan näillä määrillä yhteiskunnan muutkin toiminnot vaikeutuvat. Tämän vuoksi vetoamme voimakkaasti kaikkiin, että yhtään ylimääräistä riskiä ei otettaisi, vaan kaikki auttaisivat omalta osaltaan tilanteen helpottamisessa”, jatkaa Halonen.

 

Lisätietoja medialle: terveysjohtaja Susanna Halonen 044 7970 011