Tiedote 06.05.2022

Suomussalmen evakuointikeskuksen esittely kiinnosti satoja kuntalaisia

Suomussalmen evakuointikeskus on tänään esitelty avoimessa yleisötapahtumassa. Paikalla oli runsaasti kiinnostuneita asukkaita. ”Odotimme esittelyyn noin paria sataa kävijää, ja noin kolme sataa kävijää oli paikalla. Kuntalaisilla oli siis selvästi mielenkiintoa tapahtumaa kohtaan”, kertoo Päivi Ahola-Anttonen Kainuun soten aikuissosiaalipalveluista.

Turvallisuusasiat ovat ihmisten mielissä ja keskusteluissa nyt vahvasti läsnä. Ne herättävät myös kysymyksiä ja huolestuneisuutta. ”Vaikka tämä tapahtuma on ollut suunnitteilla jo kauan ennen tämän talven tapahtumia, on se nyt erityisen tarpeen”, selventää Päivi Ahola-Anttonen. ”Me viranomaisina haluamme muiden toimijoiden kanssa vastata asukkaiden kysymyksiin. Samalla on hyvä edistää tietoa ja ymmärrystä yleisestikin varautumistoimiin liittyen”.

Kainuun pelastuslaitoksen, Kainuun soten, Suomussalmen kunnan ja seurakunnan, poliisin ja rajavartiolaitoksen sekä Suomen Punaisen Ristin järjestämässä esittelyssä tavoitteena oli tehdä eri toimijoiden kokonaisturvallisuustyötä tunnetuksi sekä tiedottaa myös kotitalouksien omatoimisesta varautumisesta.

Evakuointikeskus otetaan käyttöön vain viranomaisten määräyksestä

Suomussalmen evakuointikeskus on suunniteltu liikuntahallille, joka mahdollistaa tarvittaessa noin 200 henkilön tilapäisen majoittamisen tai pesu- ja ruokailumahdollisuuden. Evakuointikeskusta voidaan tarvita esimerkiksi suuronnettomuuksien varalta tai, jos kunnan alueelta joudutaan siirtämään asukkaita pitkittyneen sähkökatkon sattuessa tai vedenjakelun häiriötilanteissa. Evakuointikeskukset otetaan tarvittaessa käyttöön toimivaltaisen viranomaisen määräyksestä.

”Evakuointitoimet ja väestön auttaminen edellyttävät laajaa yhteistyötä – viranomaisina toimii sekä pelastuslaitos että kunta ja sosiaali- ja terveydenhuolto, mutta myös järjestöillä ja muilla yhteisöillä on oma tärkeä osansa”, kertoo Kainuun pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Juha Kärkkäinen. ”Tätä varten täytyy olla selkeät suunnitelmat ja vastuut sovittuna, mutta myös harjoittelua tarvitaan. Tämä tapahtuma on itse asiassa yksi harjoittelun osa, kun keskus on avoinna, kuten se olisi tositilanteessakin”.

Lisätietoja medialle:

  • Vastuualuepäällikkö Päivi Ahola-Anttonen, Kainuun sote (044 7101 792)
  • Valmiuspäällikkö Juha Kärkkäinen, Kainuun pelastuslaitos (044 7100 153)

 

Tapahtumakuvia median käyttöön (kuvat: Kainuun sote) https://www.flickr.com/photos/191848751@N03/albums/72177720298682608