Tiedote 12.05.2022

Suolistosyöpäseulonta on alkanut Kainuussa

Suolistosyövän seulonta käynnistyy asteittain kaikille 56 - 74 -vuotiaille suomalaisille. Kainuussa seulonnat ovat alkaneet kuluneen viikon aikana.

Syöpäseulonnoilla on mahdollista havaita syövän esiasteita ja löytää syöpä varhaisvaiheessa. Vuonna 2022 suolistosyöpäseulontaan kutsutaan 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat miehet ja naiset. Seulonta toteutetaan kahden vuoden välein vuosina, jolloin kutsuttava täyttää parillisia vuosia. Seulontatutkimus on maksuton.

Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin suomalaisilla esiintyvä syöpä

Varhaisessa vaiheessa todettu syöpä on helpompi hoitaa ja aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä. Seulontojen avulla voidaan myös vähentää kuolleisuutta.

Suolistosyöpä voi olla pitkään oireeton tai oireet voivat olla epämääräisiä kuten ummetusta, ripulia ja vatsakipua. Suolistosyöpiä seulotaan etsimällä ulosteesta piilevää verta, joka ei ole silmin havaittavissa.

Seulonta on vaivaton kotona tehtävä tutkimusmuoto

Seulontaan kutsuttavien ei tarvitse itse ottaa yhteyttä, vaan kutsua voi odotella rauhassa postitse. Seulontakutsuja lähetetään vuoden ympäri. Seulonta laajenee asteittain siten, että tulevaisuudessa seulonnassa ovat mukana kaikki 56 - 74-vuotiaat.

Tutkimukset suorittaa Fimlab yhteistyössä Kainuun Soten kanssa. Mahdolliset jatkotutkimukset tehdään Kainuun keskussairaalassa.

Kutsuttaville toimitetaan ohjeet ja ulostenäytepakkaus valmiiksi maksettuine palautuskuorineen. Seulontatulos toimitetaan kirjeitse kotiin.

Lisää tietoa suolistosyöpien seulonnasta on luettavissa Fimlabin suolistosyövän seulonta-sivuilta

sekä Suomen Syöpärekisterin sivuilta.

 

Lisätietoja: KAKS:n seulontahoitajat (040 636 3598 tiistaisin ja torstaisin klo 9-11).