Tiedote 03.12.2021

Skoda Transtechin Otanmäen tehtaalla tartuntarypäs

Otanmäessä sijaitsevan Skoda Transtechin tehtaalla on todettu useita koronatartuntoja. Tiedossa on tällä hetkellä 12 positiivisen näytteen antanutta henkilöä, joille altistuneita on useita kymmeniä.

”Tartunnanjäljitys on meneillään. Teemme yhteistyötä tehtaan edustajien sekä työterveyshuollon kanssa, jotta mahdollisesti altistuneet henkilöt tavoitetaan. Käynnistämme yhteistyössä myös tehtaan henkilöstön laajat testaukset sekä rokotukset”, kertoo pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen Kainuun sotesta.

”Vielä emme tiedä onko kyse samasta ryppäästä, mutta tällä hetkellä tartuntoja on kiskokalustohitsauksessa ja konepajalla, jossa työskentelee yhteensä 180 henkilöä. Tauot on porrastettu ja maskejakin käytetään, mutta isossa tehtaassa on tietysti mahdollisuus kontakteihin eri tiloissa varotoimista huolimatta. Osa työpisteistä on jo suljettu”, kertoo henkilöstöjohtaja Pekka Auvinen Transtechiltä.

”Tällä hetkellä näyttää siltä, että rauhallinen korona-aika Kainuussa on nyt ohitse. Tartunnanjäljitys on kuormittunut nopeasti lisääntyneistä tapauksista. Myös testauskapasiteetti on tiukilla, mutta teemme parhaamme, jotta voimme katkaista tartuntaketjut. Mutta tärkein apu tulisi nyt kaikilta asukkailta: lisätkää varovaisuutta, vähentäkää lähikontakteja, käyttäkää maskia ja ottakaa rokotteet. Sairaalakuormitusta ei meillä ole, ja toivottavasti sellaisena pysyykin”, jatkaa Käsmä-Ronkainen.

Hyrynsalmella ja Suomussalmella ei uusia tartuntoja

Tartunnanjäljitys on saatu Hyrynsalmen ja Suomussalmen ryppään osalta lähes valmiiksi. Uusia tartuntoja ei ole todettu. Karanteeniin on Suomussalmella määrätty kaksi ja Hyrynsalmella 22 henkilöä.

Karanteeneja on ollut tarve määrätä verrattain vähän hyvän rokotuskattavuuden ansiosta. Altistuneiden on kuitenkin hyvä noudattaa varovaisuutta lähipäivien ajan, sillä rokotussuojasta huolimatta virus voi tarttua edelleen.

Kolmas koronarokote tarjolla ensi viikosta alkaen kaikille 18 vuotta täyttäneille, jos toisesta annoksesta on vähintään 5 kk

THL suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia ryhdytään tarjoamaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Rokotusten toteutuksessa on otettava huomioon, että järjestelyt eivät saa hidastaa rokottamattomien tai kesken olevien rokotussarjan toteutusta.

Kainuun soten rokotuspisteissä rokotuksia annetaan suosituksen mukaisesti 7.12. alkaen. Osassa toimipisteistä on mahdollisuus myös ajanvaraukseen.

Riskiryhmiin kuuluville 5 - 11 vuotiaille lapsille käynnistyvät, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan maahan.

Tarkempia tietoja riskiryhmämäärittelyistä ja aikataulusta odotetaan vielä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

 

 Lisätietoja medialle:

  • Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655
  • Henkilöstöjohtaja Pekka Auvinen, Transtech 050 314 4660