Tiedote 19.02.2019

Silmätautien poliklinikan lääkäritilanne Kainuun keskussairaalassa

Kainuun keskussairaalan silmätautien poliklinikan silmälääkäritilanne ei ole ollut hyvä syksystä 2017 lähtien. Lääkäreitä pyritään saamaan vakituisiin virkoihin Kainuun keskussairaalaan. Viime kesästä saakka toiminnassa on käytetty myös ostopalvelulääkäreitä. Poliklinikan silmälääkäripalveluja on tuottanut sopimusperusteisesti myös yksityinen yritys, joka ei kuitenkaan ole pystynyt järjestämään lääkäreitä Kajaaniin toivotussa määrin. Silmälääkäritilanne on huono useissa muissakin sairaaloissa Suomessa, toteaa operatiivisen tulosalueen vs. vastuualuepäällikkö Jouko Kotimäki.

Lääkärien saatavuudesta johtuen uudella lähetteellä tulevien potilaiden lähetteet käsitellään ja ajat annetaan sen jälkeen. Päivystykselliset potilastapaukset hoidetaan samana päivänä. ”Määräaikaiskutsu jonossa olevien pitkäaikaispotilaiden ajat eivät toteudu suunnitellussa ajassa, vaan ajat ovat myöhässä tällä hetkellä noin puoli vuotta. Pahoittelemme tilannetta”, sanoo Kotimäki. Hoidonvaraus jonoa seurataan koko ajan ja kiireisimmät asiat hoidetaan.

Kaihileikkaukset ovat pääsääntöisesti pysyneet hoitotakuun aikarajoissa, ja yksittäisiä potilaita on käynyt kaihileikkauksessa myös muualla. Palvelusetelin mahdollisuutta on selvitetty, mutta sitä ei ole voitu ottaa käyttöön, koska maakunnassa ei ole riittävästi yksityissektorin silmälääkäripalvelujen tarjontaa.

Lääkäreiden saamiseksi ponnistellaan koko ajan.

Glaukoomapotilaille uusi hoitokäytäntö

Glaukoomapotilaiden osalta silmätautien poliklinikalla on siirrytty uudenlaiseen, Suomessa jo monissa paikoissa käytössä olevaan hoitokäytäntöön. Silmänpaineen ja sen hoidon ollessa hyvässä tasapainossa potilaat käyvät välillä pelkästään sairaanhoitajan vastaanotolla tutkimuksissa. Tutkimustulokset ovat sähköisessä muodossa, ja tulokset tarkastaa etälääkäri. Vastaukset saadaan viikon sisällä. Määrävälein potilas saa kutsun lääkärin vastaanotolle, jossa silmälääkäri tarkistaa jokaisen potilaan hoitotasapainon.

Puhelinliikenne saattaa ruuhkautua

Vastaanottoaikoja silmätautien poliklinikalle annetaan sitä mukaan, kun poliklinikan lääkärivahvuus on tiedossa. Tällä hetkellä tiedossa on maaliskuun 2019 lääkäritilanne. Tieto vastaanottoajasta lähetetään potilaille kirjeellä. Kotimäki pyytää potilailta kärsivällisyyttä: ”Toivomme, että tiedostatte tilanteen ja soitatte poliklinikalle vain ongelmatapauksissa, muuten puhelinliikenteemme ruuhkautuu aika kyselyistä”.

Lisätietoja:

Jouko Kotimäki, vs. vastuualuepäällikkö, operatiivinen tulosalue 044 797 5132

Tarja Rummukainen, silmäpoliklinikan apulaisosastonhoitaja 044 797 4393