Tiedote 17.12.2021

Ravintolat voivat ottaa koronapassin käyttöön myös Kainuussa

Koronapassin käyttö ravintolapalveluissa on mahdollista myös Kainuussa. Aluehallintovirasto ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat selkiyttäneet koronapassin käyttöön liittyviä tulkintoja.

Kainuuseen ei ole asetettu erityisiä ravintoloita koskevia asiakaspaikkoja tai anniskelu- tai aukioloaikoja koskevia rajoituksia. Koronapassi on silti mahdollista ottaa käyttöön, kuten muualla Suomessa. Aluehallintovirastot ovat tulkinneet Valtioneuvoston asetuksen perusteella, että koronapassin voi ottaa käyttöön kaikkina ravintolan aukioloaikoina, ravintolatoimijan näin halutessa.

Jos ravintola edellyttää asiakkailtaan koronapassia, sen ei tarvitse noudattaa asetuksella säädettyjä asiakkaiden oleskelua ja sijoittamista koskevia vaatimuksia eikä alueelle asetettuja, tavallista tiukempia rajoituksia mm. aukiolo- ja anniskeluajoille, sallitulle asiakasmäärälle tai määräystä jokaisen asiakkaan istumapaikasta sisätiloissa.

Käsien puhdistusmahdollisuus, tilojen ja pintojen puhdistaminen, riittävät turvavälit ja väljyys ovat kuitenkin syytä toteutua myös koronapassia käyttävissä ravintoloissa. Asiakkaiden ohjeistaminen on luonnollisesti edelleen myös tarpeen.

”AVI ja STM on antanut ohjeet, ja asiaa on täsmennetty myös Valtioneuvoston ravintolarajoituksia koskevassa tiedotuksessa. Olemme tyytyväisiä, että tilanteeseen saatiin selkeyttä. Kuten aiemmin olemme todenneet, toimet tartuntojen ehkäisemiseksi ovat tarpeen ja ravintolat osoittavat tässä osaltaan vastuullisuutta”, toteaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen".

Koronapassin saa Kanta.fi -palvelusta

EU:n ko­ro­na­to­dis­tus eli ns. koronapassi si­säl­tää kol­me eri to­dis­tus­ta: to­dis­tuk­sen ko­ro­na­ro­ko­tuk­ses­ta, to­dis­tuk­sen ne­ga­tii­vi­ses­ta ko­ro­na­tes­ti­tu­lok­ses­ta ja to­dis­tuk­sen sai­ras­te­tus­ta ko­ro­nas­ta. To­dis­tus otet­tiin käyt­töön ke­sä­kuus­sa 2021. Sähköisen todistuksen saa Kanta-palvelusta osoitteesta Kan­ta.fi Lisätietoja myös kanta.fi/koronatodistus

Mi­kä­li to­dis­tuk­ses­sa on virheitä tai puut­tei­ta, tu­lee ot­taa yh­teyt­tä omaan ter­vey­sa­se­maan (en­si­si­jai­ses­ti Oma­so­ten kaut­ta). Sa­moin mi­kä­li tar­vit­see vält­tä­mät­tä pa­pe­ri­sen to­dis­tuk­sen, ei­kä voi si­tä it­se tu­los­taa, voi ot­taa yh­teyt­tä omaan ter­vey­sa­se­maan.

Eilen kahdeksan tartuntaa

Torstaina Kainuussa todettiin kahdeksan uutta koronatartuntaa: Neljä Kajaanista, kaksi Sotkamosta ja kaksi Kuhmosta. Tartunnoista neljä liittyy Transtechin ryppääseen.

Kuhmossa tartunnanjäljitys on edelleen meneillään. Tuupalan kouluun ja esiopetukseen liittyen karanteeneja on määrätty tällä hetkellä yhteensä 35.

Suositukset voimassa – varovaisuutta joulun viettoon!

Kainuun alueella ovat voimassa seuraavat suositukset 11.1.2022 saakka:

  • Yleinen maskisuositus 12 vuotta täyttäneille kaikissa julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Opetusta koskevat suositukset opetuksen järjestäjän ja Kainuun soten erikseen sopimien linjausten mukaisesti.
  • Työpaikoilla suositus siirtyä mahdollisuuksien mukaan etätyöhön sekä tehostaa lähikontakteja vähentäviä käytäntöjä (etäkokoukset, tilajärjestelyt).
  • Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa suositus harkita järjestämisen välttämättömyyttä sekä tehostaa näissä ja muussa vapaa-ajan toiminnassa lähikontaktien vähentämistä.
  • Suositus varovaisuuteen matkustamisessa Kainuun ulkopuolella
  • Valtakunnallisen testausstrategian suositusten mukaisesti Kainuussakin jatketaan matalan kynnyksen testaamista eli oireisena ja altistusepäilyssä tulee hakeutua koronatestiin.
  • Joulumatkailussa suositellaan lähikontaktien rajoittamista omaan lähipiiriin.

 

Lisätietoja medialle: pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655