Tiedote 03.02.2021

Rajoitukset ja ohjeet ennallaan helmikuun ajan

Kainuun tilanne vakaa – tällä hetkellä yksittäisiä tartuntoja ja ryvästymiä

Tällä hetkellä maakunnan koronatilanne on vakaa, mutta lähimaakuntien ja valtakunnan tilanne ei ole merkittävästi muuttunut. Kainuussa esiintyy yksittäisiä tartuntoja ja tartuntaketjuja, joiden tartunnan lähteet ovat pääasiassa alueen ulkopuolelta.

Vuokatissa kahdella USA:n hiihtomaajoukkueen jäsenellä on 2.2. todettu oireeton koronatartunta tulotestauksessa. Heidät eristetty ja neljä henkilöä on määrätty karanteeniin. Joukkue noudattaa Vuokatin urheilijakuplatoimintamallia, eikä riskiä tartunnan leviämisestä ole.

Positiivisten tulosten osuus kaikista Kainuussa otetuista testeistä on 0,6 % ja ilmaantuvuus on tasolla 18 / 100 000 / 14 vrk. Kaikki tartunnat ovat jäljitettävissä.

Vartiuksen rajanylityspaikalla testataan päivittäin noin 30 rajanylittäjää, joiden osalta positiivisten löydösten osuus on vähentynyt viime viikkoina. Vapaaehtoiseen testaukseen osallistuvat lähes kaikki testiin ohjatut.

Kiihtymisvaiheen rajoitukset ja ohjeet ennallaan helmikuun ajan

Kansalaisten toivotaan jaksavan noudattavan arkisia perusohjeita, kuten lähikontaktien vähentämistä, maskien ja käsidesin käyttöä sekä turvavälien säilyttämistä ja matkustussuosituksia. Kainuun alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee aluehallintovirastolle nykyisten rajoitusten ja ohjeiden pitämistä nykyisellään:

  • Enintään 20 henkilön kokoontumisrajoitusta esitetään jatkettavaksi helmikuun loppuun saakka.
  • Yleinen maskisuositus on voimassa 6. luokkalaisista saakka kaikissa tilanteissa, missä yli kahden metrin turvavälejä ei voida taata.
  • Yleinen etätyösuositus on voimassa.
  • Etäopetussuositusta ei ole.
  • Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään.
  • Alle 12-vuotiaiden ryhmäliikunnassa ei ole rajoitussuosituksia, 12 - 17 vuotiailla suositellaan enintään 20 henkilön ryhmiä, 18 vuotta täyttäneiden osalta suositellaan yksilölajeja ryhmäliikunnan sijaan. Lisätietoja uudesta viranomaisohjeesta.

”Täytyy yleisesti kiittää kainuulaisia ohjeiden noudattamisesta, onhan tässä kyse yhteisestä asiasta. Ehkä taisteluväsymystäkin on jo havaittavissa, maskit tuntuvat unohtuvat riskiryhmään kuuluviltakin”, muistuttaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Rokotukset ikäihmisille alkavat

Koronarokotukset Kainuussa asuville ikäihmisille käynnistyvät 11.2. ympärivuorokautisen hoivan asukkaista. Tämän jälkeen rokotetaan koti- ja omaishoidon turvin kotona asuvat vanhukset ja saman talouden omaishoitajat. ”Ensin mainittuja on Kainuussa noin 1000 ja jälkimmäisessä 3500 henkilöä. Käytännössä näiden ryhmien rokottamisessa menee useita viikkoja, koska rokotteita saadaan tuhannen annoksen viikkovauhtia”, selventää Olli-Pekka Koukkari.

Tämän hetken saatavuuden ja rokotetutkimusten perusteella ikääntyneille käytetään pääasiassa mRNA-rokotevalmisteita (Pfizer-Biontech ja Moderna). Muun väestön rokotukset jatkunevat myöhemmin saapuvilla Astra Zenecan virusvektori-valmisteilla. Kahdessa annoksessa annettavissa rokotteissa molemmilla kerroilla käytetään samaa rokoteainetta. ”Kaikki rokotteet antavat hyvän suojan vakavia tautimuotoja vastaan, mutta vain jos toinenkin annos tulee otettua. Samalla on muistutettava, että rokotusten jälkeenkin tulee noudattaa kaikkia rajoituksia ja suosituksia, koska tartuttavuuden vähentymisestä ei vielä ole tutkimustietoa”, painottaa Koukkari.

Koronarokotukset tullaan tarjoamaan veloituksetta koko aikuisväestölle. Rokotusjärjestelyitä koskevat tiedot on koottu osoitteeseen sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

Lisätietoja:

  • Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)
  • Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)