Tiedote 27.10.2017

Pohjoismaiden Investointipankki myönsi rahoituksen Kainuun uuden keskussairaalan rakentamiseen

Pohjoismaiden Investointipankki (NIB) ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ovat allekirjoittaneet 76 miljoonan euron lainasopimuksen 30 vuoden laina-ajalla uuden keskussairaalan rakentamiseksi Kainuuseen.

Pohjoismaiden Investointipankki (NIB) on kahdeksan jäsenmaan (Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska ja Viro) omistama kansainvälinen rahoituslaitos. Pankki rahoittaa yksityisiä ja julkisia investointihankkeita sekä jäsenmaissa että niiden ulkopuolella. Pankilla on johtavien luokituslaitosten Standard & Poor’sin ja Moody’sin myöntämä paras mahdollinen luottokelpoisuusluokitus AAA/aaa.

Rahoitus käytetään Kainuun keskussairaalan uuden päärakennuksen ja logistiikkaterminaalin rakentamiseen. Uudet rakennukset korvaavat vuonna 1969 valmistuneen keskussairaalan.

Uuden sairaalan rakennuskokonaisuus yhdistää Kajaanin pääterveysaseman, Lehtikankaan terveysaseman, Kainuun keskussairaalan ja osan sosiaalihuollon palveluista. Rakennushankkeen jälkeen Kajaanin alueella tarvitaan erillisiä toimipisteitä aiempaa vähemmän.

”Investoinnin myötä Kainuun keskussairaalassa voidaan ottaa käyttöön terveydenhuollon uusimmat toimintamallit, parantaa tuottavuutta ja vähentää kustannuksia mm. energiatehokkuutta lisäämällä”, NIB:n toimitusjohtaja Henrik Normann sanoo.

Alkuvuonna 2017 aloitettujen rakennustöiden odotetaan valmistuvan vuonna 2021. Rakentamishankkeen budjetti on 153 miljoonaa euroa, jonka lisäksi Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän ICT-kustannuksiin on varattu 6 miljoonaa euroa. Hankkeen suunnittelu ja rakentaminen toteutetaan allianssiurakkana, jossa Kainuun soten lisäksi toimivat suunnittelusta vastaava Sweco ja urakoitsijat Skanska ja Caverion.

”NIB:n rahoitussopimuksella rahoitetaan noin puolet hankkeesta, investointirahoituksen loppuosan rahoittavat muut pankit,” toteaa kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä vastaa sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluista koko Kainuun alueella. Budjetti vuodelle 2017 on n. 330 M€, josta erikoissairaanhoidon kustannukset ovat noin sata miljoonaa euroa vuodessa.

Lisätietoja:

Kainuun sote

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (+358 44 777 3033)

NIB:

Olli Lempiäinen, Senior Manager Origination (+358 10 618 0525)