Tiedote 19.02.2021

Otanmäen ravintola-altistumisesta laajat karanteenit - ohjeita hiihtolomalle

Otanmäkeläisessä ravintolassa viime viikonloppuna tapahtunut korona-altistuminen on johtanut laajaan karanteenimääräykseen. Kolmekymmentä henkilöä on toistaiseksi asetettu karanteeniin

Todennäköisesti ulkomailta tartunnan saanut henkilö oli asioinut ravintolassa lauantaina ja sunnuntaina. Toistaiseksi ei ole tietoa virustyypistä, mutta näytteet tutkitaan rutiininomaisesti mahdollisten muunnosten varalta.

Kainuun sote muistuttaa, että karanteeniin määrättyjen henkilöiden perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, mutta terve varovaisuus on sallittua, jos tiedossa on altistumisia lähipiirissä. Koronatestiin tulee hakeutua, mikäli oireita ilmenee.

KAKS:n koronatestin ajanvarausnumero 040 165 0020 palvelee päivittäin klo 8 - 19. Muut yhteystiedot ja ohjeet: sote.kainuu.fi/koronainfo

Hiihtolomalla turvallisuus ensin

Etelä-Suomen koronatilanteen pahentuminen on herättänyt suurta huolta hiihtolomamatkailuun liittyen. Alueelta toiselle liikuttaessa tartuntojen leviämisen riski kasvaa, joten ohjeiden noudattaminen on välttämätöntä.

  • Matkaile vain terveenä. Vähäisissäkin oireissa hakeudu koronatestiin ja noudata ohjeita.
  • Vältä väkijoukkoja. Oleile vain omassa lähipiirissäsi.
  • Käytä kasvomaskia, käsidesiä ja huolehdi vähintään kahden metrin turvavälistä esimerkiksi kaupoissa asioidessasi. Suosi etä- ja noutopalveluita.
  • Testeihin tulee hakeutua viivytyksettä, mikäli koronaan viittaavia oireita ilmenee. Kainuun soten koronatestauspaikat ovat arkisin kuntien terveysasemilla tai päivittäin KAKS:n drive in ­-kaistalla. Testiin pääsee ajanvarauksella.
  • Suositeltavaa on käyttää älypuhelimen Koronavilkku-sovellusta. Altistumisilmoituksen hälyttäessä tulee ensin ottaa yhteyttä omaan terveysasemaan tai Kainuussa koronavilkku@kainuu.fi

Matkailuyritysten käyttöön on laadittu seikkaperäiset pandemiaohjeet, mm. tartuntatilanteita ja puhtaanapitoa varten. Kajaanin yliopistokeskuksen Mittaustekniikan yksikön ja Kainuun soten yhteistyöhankkeen materiaalit on  jaettu alueen yrityksiin ja ovat saatavilla myös Kainuun soten koronainfo -sivustolta.

Riskiryhmien rokotukset etenevät

Kainuuseen on tammikuusta saakka saapunut yli 7000 koronarokoteannosta. ”Kahteen kertaan rokotettuja sote-ammatilaisia on tällä hetkellä 1600, joten ensi viikolla rokotettuja henkilöitä pitäisi olla yhteensä 5400. Tämä on väkilukuumme suhteutettuna hyvä tilanne eurooppalaisittainkin tarkasteltuna”, toteaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Maanantaista alkaen 80 vuotta täyttäneet voivat varata rokotusajan numerosta 044 709 3788. Kyseessä on takaisinsoittolinja, josta soitetaan takaisin 3 vrk:n kuluessa. Asiakkailta pyydetään kärsivällisyyttä, sillä ruuhkatilanteessa palvellaan tavallista pidemmällä viipeellä.

Seuraavien rokotusryhmien aikoja ei anneta ennakolta. Rokotuspisteen sijainti varmistetaan ajanvarauksen yhteydessä ja samalla varataan aika tehosterokotukseen.

Ajanvarausnumerossa ei anneta korona- tai muuta terveysneuvontaa. Lisätietoja koronarokotuksista saa verkkosivuiltamme sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

 

Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)