Tiedote 08.05.2020

Ohjeita yli 70-vuotiaille sekä karanteenissa oleville ja miten voimme tukea heitä Kainuussa

Yleisten ohjeiden lähde: THL. Tietoja päivitetty 19.5.2020)

Ikääntyneet – ohjeita yli 70-vuotiaille

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) laajan aineiston perusteella ikä on merkittävä riskitekijä. Myös THL:n seurantatilastojen mukaan suurin osa koronavirustautiin menehtyneistä on ollut yli 70-vuotiaita. 
Rapid risk assessment coronavirus disease (ECDC)

Erityisesti yli 70-vuotiaiden pitäisi välttää altistumista koronavirukselle, sillä heillä on selvästi muita suurempi riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Tämä johtuu siitä, että elimistön puolustuskyky heikkenee, kun ikää karttuu. Ikääntyneillä on myös enemmän perustauteja, jotka altistavat vakavalle koronavirustaudille. 

Ohjeistuksella tuetaan sitä, miten yhteydenpitoa läheisiin voidaan toteuttaa turvallisesti riskiryhmiä suojaavien rajoitteiden puitteissa. 

Tarkoitus on edelleen suojata väestöä tehostetusti tartunnalta ja samalla tunnistaa riskiryhmiin kuuluvien ja yli 70-vuotiaiden muiden perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, toimintakyvyn turvaaminen sekä sosiaalisten ja taloudellisten tarpeiden asettamat vaatimukset.

Tältä sivulta löydät ohjeita käytännön arkeen.

Olen yli 70-vuotias. Miten toimin koronavirustilanteessa?

Kun toimit näiden ohjeiden mukaan, vähennät riskiä saada koronavirustartunta.    

  • Noudata yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi
  • Pidä yhteyttä läheisiisi, mutta vältä lähikontakteja muiden ihmisten kanssa
  • Kun hoidat kauppa- ja apteekkiasioita tai käyt terveyskeskuksessa
    • huolehdi käsihygieniasta ja pidä vähintään 1-2 metrin turvaväli muihin ihmisiin
    • vältä asiointia ruuhka-aikaan ja pitempiaikaista oleskelua kaupoissa
  • Pyydä kotikunnaltasi tarvittaessa apua esimerkiksi ruoan hankintaan ja apteekkiasioihin
  • Voit myös valtuuttaa toisen henkilön hakemaan reseptilääkkeesi puolestasi 
  • Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, vältä kontakteja muihin ihmisiin ja ota yhteys lääkäriin 
  • Hakeudu hoitajan tai lääkärin vastaanotolle, jos sairastut tai sinulla on pitkäaikaissairaus, joka vaatii säännöllisiä kontrollikäyntejä terveydenhuollossa.
  • Lisätietoa koronaviruksesta saa myös puhelimitse numerosta 0295 535 535. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Läheiseni on yli 70-vuotias. Mitä minun tulisi ottaa huomioon koronavirustilanteessa?

Naapurit ja läheiset ihmiset ovat tärkeitä tukijoita arjen sujumiseksi poikkeusoloissa. 
Toimi näin, niin vähennät tartuntariskiä

  • Älä vieraile yli 70-vuotiaan luona, jos sinulla on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.
  • Pidä yhteyttä esimerkiksi puhelimitse tai verkossa tai tapaa läheistäsi ulkona.
  • Jos sinun täytyy vierailla riskiryhmään kuuluvan luona,
    • vältä kättelyä, halaamista tai muita ylimääräisiä lähikontakteja
    • suojaa hengitystiesi kertakäyttöisellä liinalla, jos hengityssuojainta ei ole saatavilla
    • huolehdi käsihygieniasta ennen ja jälkeen vierailun ja kun olet kosketellut esimerkiksi ovenkahvoja 
    • vältä pitkiä vierailuja.
  • Jos olet omaishoitaja tai henkilökohtainen avustaja, ota huomioon mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä ja noudata viranomaisten ohjeita
    • vältä lähikontaktia muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan 
    • jos lähikontakti on välttämätöntä, pidä se mahdollisimman lyhyenä ja suojaudu mahdollisuuksien mukaan. 

Olen yli 70-vuotias. Miten vahvistan hyvinvointiani ja toimintakykyäni koronatilanteessa?

Aktiivisuus ja omien fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten kykyjen monipuolinen käyttö pitää yllä hyvinvointia ja toimintakykyä.

  • Löydä itsellesi mielekästä tekemistä. Se voi olla mitä tahansa, esimerkiksi kotitöitä, leivontaa, käsitöitä, lukemista tai piha- ja puutarhatöitä.
  • Liiku päivittäin. Käy ulkoilemassa ja jumppaa kotona. Kun lähdet ulos, muista pitää kahden metrin turvaväli.
  • Syö säännöllisesti ja monipuolisesti. Pidä yllä hyvää ateriarytmiä. Huolehdi myös, että saat tarpeeksi nestettä.
  • Pidä yhteyttä läheisiin ja ystäviin myös poikkeusaikana. Käytä etäyhteydenpitovälineitä kuten puhelinta ja videopuheluita. Jos tapaat jonkun kasvotusten, pidä huolta kahden metrin turvavälistä.
  • Kun tarvitset apua, pyydä sitä. Voit pyytää apua esimerkiksi läheisiltäsi, naapureiltasi, omalta kotikunnaltasi, seurakunnaltasi tai järjestöltä. Voit saada apua esimerkiksi kauppa- ja apteekkiasioiden hoitamiseen. 
  • Hyödynnä verkon monet palvelut. Virtuaalisesti voit muun muassa osallistua konsertteihin, käydä taidenäyttelyssä, mennä jumalanpalvelukseen, jumpata tai lähteä luontoretkelle.
  • Älä peru varattuja lääkäriaikoja ilman syytä tai jätä sairauksiasi hoitamatta. Hoida myös tarvitsemiisi sosiaalipalveluihin liittyvät asiat.

 

Tehostetusta käsihygieniasta on tärkeää huolehtia. Kaikkien velvollisuus on omalla toiminnalla estää tautia leviämästä.

Lapsia ei pidä viedä yli 70-vuotiaille hoitoon. Huolenpitoa voi puolin ja toisin osoittaa nyt muilla keinoilla. Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmässä olevien luona ei pidä tarpeettomasti vierailla. Yhteyttä heihin voi pitää esimerkiksi puhelimitse. Mikäli vierailu on välttämätöntä, kättelystä, halaamisesta ja muista lähikontakteista pitää luopua. Vierailulla pitää käyttää suun ja nenän edessä esimerkiksi huivia.

Nyt tarvitaan myös vapaaehtoisten apua - kuinka sinä voit auttaa?

Läheiset ihmiset ja naapurit ovat tärkeitä tukijoita arjen sujumiseksi poikkeusoloissa. Kysy läheiseltäsi tai naapuriltasi, tarvitseeko hän apua. Ensisijaisesti tulee aina selvittää olisiko apua asiointiin saatavissa henkilön lähipiiristä, ystävistä tai naapureista ja viime kädessä kunnan on järjestettävä asiointi.

Suomen Punainen Risti koordinoi vapaaehtoistyötä ja toimii viranomaisten apuna Kainuun alueella. SPR:n vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua Internetissä https://vapaaehtoiset.punainenristi.fi/ sekä https://vapaaehtoiset.punainenristi.fi/event/7109.   

Mistä apua Kainuussa?

1. Välttämättömän asioinnin (ruoka, elintarvikkeet, lääkkeet tms.) turvaamiseksi ota yhteyttä ensisijaisesti ystäviin, läheisiin, omaisiin ja naapurustoon. Jos omaiset tai lähipiiri eivät voi Kela-kortilla hakea apteekista lääkkeitä, yli 70-vuotias voi hakea ne toistaiseksi itse. Kysy neuvoja myös omasta apteekistasi.

2. Hyödynnä yritysten kotiin kuljetusta. Useat kaupat ja ravintolat tarjoavat maksullista kotiinkuljetusta. Monet kaupat ovat suunnanneet aukioloaikoja yli 70-vuotiaille, jotta he voisivat käydä itse asioilla, jos omaiset tai lähipiiri eivät voi auttaa.

3. Apua voit saada myös järjestöiltä (Suomen Punainen Risti, asukas- ja kyläyhdistykset jne.) ja seurakunnista. Huomioi, että joidenkin järjestöjen apu voi olla myös maksullista.

Avunpyynnöt tulee ohjata Punaisen Ristin korona-avun paikallisosastojen koordinaattoreille:

SPR Hyrynsalmi:     Juha Hankkila, p. 044 292 0253

                                Maarit Nurmi, p. 044 720 8714

SPR Kajaani:          Jouni Halonen,  p. 045 128 3003 (myös Paltamon alueella)

SPR Kuhmo:           Alpo Karppinen,   p. 040 038 1100

SPR Sotkamo:        Katri Tolonen,  p. 050 411 4750

SPR Suomussalmi: Hilkka Kemppainen,  p. 040 096 7541

SPR Ristijärvi:         Paavo Keränen, p. 050 348 9628

4. Kainuun kuntien neuvontapalvelu (ei terveysneuvontaa)

  • Hyrynsalmi: puh. 044 720 8714 (kunta), puh. 044 292 0253 (SPR)
  • Kajaani: puh. 040 688 7000 (klo 8–16) tai asiointiapu@kajaani.fi ja tekstiviesti 044 7100 058
  • Kuhmo: kaupungin vaihde 08 615 5521 (klo 9–15) sekä palvelunumerot 044 725 5295 ja 044 725 5396 (klo 8–17)
  • Paltamo: kunta välittää vapaaehtoisia kauppa- ja apteekkiasiointiin, yhteys ensisijaisesti tekstiviestillä p. 044 7500 738 tai 044 7500 989. Tieto välitetään vapaaehtoisille.
  • Ristijärvi: 08 6155 431 ma–pe klo 9-15.30 sekä puh. 044 720 8714 (kunta), puh. 050 348 9628 (SPR), 044 3620 023 (seurakunta)
  • Sotkamo: kunnan virastotalon vaihde 08 615 5811, ma–to klo 8-16, pe klo 8–15
  • Suomussalmi: puh. 0400 967 541 (SPR), 040 521 8708 (SPR), 050 339 6437 (SPR)

Kuntien Internet-sivuilla on myös paljon kuntakohtaista ja jatkuvasti päivittyvää tietoa kuntakohtaisista asioista koronavirusepidemiaan liittyen. Kainuun yhteisen https://www.kainuu.fi/ verkkopalvelun kautta löydät kaikki Kainuun kuntien, kuntayhtymien ja kuntien yhdessä omistamien yhtiöiden palvelut.

5. Kainuun alueella toimii useita yksityisiä yrityksiä, jotka tarjoavat maksullista palvelua. Näitä palveluja ovat esimerkiksi asiointi, siivous, saattajapalvelut ja ruokapalvelu.

Kuntalaiset voivat hakea tietoa oman kunnan yrityksistä Kainuun soten Internet-sivuilta suora linkki yritysten yhteystietoihin. Kainuun alueen palveluntuottajista löytyy tietoa myös hyvinvoinnin palvelutarjottimesta, ks. http://palvelutarjotin.kainuu.fi/ ja https://parastapalvelua.fi/.

Ikääntyneiden kainuulaisten asiakasohjaus on keskitetty Kainuun sotessa, https://sote.kainuu.fi/palveluohjaus-ja-neuvonta.

Kainuun soten asia­ka­soh­jauk­sen pu­he­lin­nu­me­ro on 08 615 69728, jo­hon voi soit­taa maa­nan­tais­ta tors­tai­hin klo 9.00–15.00 ja per­jan­tai­na klo 9.00–14.00 tai lähettää sähköpostia: pal­ve­luoh­jaus.van­hus­pal­ve­lut@kai­nuu.fi

6. Jos läheiset, naapurit, omaiset tai muut tahot eivät voi auttaa ja sinulla on taloudellisia ongelmia ota yhteyttä oman kunnan aikuissosiaalityöhön.

Yhteydenotot kaikissa kunnissa ma–to klo 9–15 ja pe klo 9–14 takaisinsoittopalvelun numeroon 08 6156 7741.