Tiedote 23.12.2021

Myös 5-11 vuotiailla mahdollisuus koronarokotukseen, Kainuussa keskiviikkona 10 uutta tartuntaa

Valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta 22.12. siten, että koronarokotuksen voivat Suomessa vastedes saada kaikki 5 vuotta täyttäneet. Asetus tulee voimaan 23.12.2021. Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 5–11-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Kainuussa aloitetaan ei-riskiryhmiin kuuluvien 5-11 vuotiaiden rokotukset viikolla 2, koulu-ja opiskelu ja neuvolan terveydenhoitajien lomien jälkeen. Rokotukset toteutetaan koululaisten osalta kouluilla ja neuvolaikäiset rokotetaan neuvolassa. Kajaanissa 22.12.2021 alkaen, on keskiviikkoisin 5-11 vuotiailla riskiryhmään kuuluvilla lapsilla mahdollisuus rokottautua ajanvarauksella Kaukametsän opistolla. Kuntien rokotuspäivät löytyvät soten verkkosivuilta.

Koronarokotukset ovat lapsilla yhtä tehokkaita kuin terveillä aikuisilla. Koronarokotteiden turvallisuudesta 5–11-vuotiailla on saatu seurantatietoja erityisesti Yhdysvalloista, jossa joulukuun puoliväliin mennessä ikäryhmän lapsille oli annettu yli 7 miljoonaa mRNA-rokoteannosta. Tutkimuksissa ei ole tullut esille mitään odottamatonta, valtaosa ilmoitetuista haittatapahtumista oli samoja kuin mitä on tullut esille valmistajan tekemissä kliinisissä tutkimuksissa ennen myyntiluvan myöntämistä. 

Lasten koronainfektioon liittyvät vakavat tautitapaukset ovat harvinaisia. Vain hyvin pieni osa sairastuneista lapsista on saanut sairaalahoitoon johtavan vakavamman taudinkuvan. Vakavan taudin riski on suurentunut lapsilla, joilla on jokin lääketieteellinen riskitekijä. Pitkäkestoiset oireet (long covid) koronainfektion jälkeen ovat tähänastisen tutkimustiedon perusteella lapsilla todennäköisesti harvinaisia.

Koronarokotukset -ja testaukset Kainuussa

Kai­nuus­sa kol­man­sia eli ro­ko­tus­ten te­hos­tean­nok­sia an­ne­taan 22.12. al­kaen

  • yli 60-vuo­tiail­le ja ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vil­le, kun toi­ses­ta an­nok­ses­ta on ku­lu­nut 3 - 4 kuu­kaut­ta.
  • Muil­le 18 - 60 -vuo­tiail­le kol­mat­ta an­nos­ta suo­si­tel­laan 4 kk toi­sen an­nok­sen jäl­keen.
  • Voi­mak­kaas­ti im­muu­ni­puut­tei­sil­le toi­sen ja kol­man­nen ro­kot­teen an­nos­vä­lik­si suo­si­tel­laan kah­ta kuu­kaut­ta.

Koronarokotuspisteitä on Kajaanissa Prismalla, Kaukametsässä ja Lyseolla. Muissa kunnissa kuntien terveysasemalla tai neuvolassa. Seuraa kuntakohtaisia ohjeita. Koronarokotuksia annetaan kaikille 12 vuotta täyttäneille sekä 5 – 11 –vuotiaille riskiryhmään kuuluville lapsille. Lisätietoja rokotuksista ja testauksista löytyy Kainuun siten verkkosivuilta: sote.kainuu.fi/koronainfo

Kainuun soten koronannäytteenotto tehdään kuntien terveysasemilla ja Kainuun keskussairaalan Drive-in näytteenottopisteellä. Omasotessa aikaa varatessa tulee valita ajanvarausvalikosta terveysaseman ajanvaraus ja seuraavasta valikosta joko päivystyspoliklinikan koronanäytteenotto tai terveysaseman näytteenotto.

Eilen kymmenen uutta tartuntaa

Keskiviikkona Kainuussa todettiin 10 koronatartuntaa, joista 6 Kajaanissa, 2 Puolangalla 1 Ristijärvellä sekä 1 Vartiuksen raja-asemalla testattu.

Näytteissä ei ole toistaiseksi havaittu Omikron-muunnosta Kainuussa.

Suositukset voimassa

Kainuun alueella ovat voimassa seuraavat suositukset 11.1.2022 saakka:

  • Yleinen maskisuositus 12 vuotta täyttäneille kaikissa julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Opetusta koskevat suositukset opetuksen järjestäjän ja Kainuun soten erikseen sopimien linjausten mukaisesti.
  • Työpaikoilla suositus siirtyä mahdollisuuksien mukaan etätyöhön sekä tehostaa lähikontakteja vähentäviä käytäntöjä (etäkokoukset, tilajärjestelyt).
  • Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa suositus harkita järjestämisen välttämättömyyttä sekä tehostaa näissä ja muussa vapaa-ajan toiminnassa lähikontaktien vähentämistä.
  • Suositus varovaisuuteen matkustamisessa Kainuun ulkopuolella
  • Valtakunnallisen testausstrategian suositusten mukaisesti Kainuussakin jatketaan matalan kynnyksen testaamista eli oireisena ja altistusepäilyssä tulee hakeutua koronatestiin. Suositellaan koronakotitestien käyttöä. Mikäli testi on positiivinen, tulos tulee varmistaa PCR-testillä
  • Joulumatkailussa suositellaan lähikontaktien rajoittamista omaan lähipiiriin.
  • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa.