Tiedote 06.10.2022

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu käynnistyy tammikuussa 2023

Maksuttoman ehkäisyn kokeilun toimeenpano on alkanut tammikuussa 2022 osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa ja se toteutetaan nykyisen hallitusohjelman mukaisesti vuosina 2022–2023. Maksuttoman ehkäisyn kokeilu on suunnattu kaikille alle 25-vuotiaille, joilla on tarve raskauden ehkäisyyn. Kokeilun toteutusta seuraa ja koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kokeilun yhteydessä kehitetään ja yhtenäistetään nuorille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluita sekä vahvistetaan ammattilaisten osaamista seksuaalikasvatukseen ja seksuaalineuvontaan koulutusten myötä. Kokeilun tulosten perusteella tehdään päätös mahdollisesta nuorten maksuttoman ehkäisyn vakinaistamisesta hyvinvointialueelle. Maksuttoman ehkäisyn kokeilun tarkoituksena on lisätä nuorten yhdenvertaisuutta, vähentää raskaudenkeskeytyksiä ja seksitauteja ja siten edistää nuorten hyvinvointia. (Maksuttoman ehkäisyn kokeilu - THL.)

Kainuun hyvinvointialueella maksuttoman ehkäisyn kokeilu alkaa tammikuussa 2023. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon piiriin kuuluvat saavat ehkäisypalvelut oman oppilaitoksen terveydenhoitajan kautta ja nuoret, jotka eivät kuulu koulu- ja opiskeluterveydenhuollon piiriin oman alueen neuvolasta. Maksuttomana tarjolla oleviin ehkäisyvaihtoehtoihin kuuluvat ehkäisypillerit, -renkaat, -laastarit, -kierukat, -kapselit ja kondomit, joista valitaan ammattilaisen kanssa nuorelle sopivin vaihtoehto. Maksuttoman ehkäisyn lisäksi nuori saa seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä hedelmällisyyteen liittyvää neuvontaa yksilöllisen tarpeensa mukaisesti. Ehkäisyvälineet kustannetaan alueelle myönnetystä Tulevaisuuden sote-keskus Kainuuseen – Helposti lähelläsi (HELLÄ) – hankkeen valtionavustuksesta.

Kokeilun alkamisesta tiedotetaan lisää loppuvuoden aikana.

Lisätietoja: Tulevaisuuden sote-keskus Kainuuseen – Helposti lähelläsi (HELLÄ) - hanke Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Suunnittelija Eveliina Ämmälä eveliina.ammala@kainuu.fi