Tiedote 19.12.2021

Lauantaina kahdeksan tartuntaa

 Eilen Kainuussa todettiin kahdeksan uutta koronatartuntaa; seitsemän Kajaanissa ja yksi Ristijärvellä. Näistä neljä on Transtechin ryppään jatkotartuntoja.

Kajaanissa eilen raportoitujen tartuntoihin liittyen Soidinsuon koululla on lisäksi määrätty 13 oppilasta ja Keskuskoulussa kahdeksan oppilasta karanteeniin.

Kuhmon Tuupalan koulun ja esiopetuksen tartunnoista ei ole todettu uusia tapauksia. Tartunnanjäljitys tiedottaa, että Kuhmossa on voinut altistua koronatartunnalle

  • keskiviikkona 15.12 Kuhmon uimahallilla klo 15.45 - 17.30 ja Kuksa-huoltamolla klo 17.30 – 18.15
  • torstaina 16.12 Syke-plus -kuntosalilla klo 11 – 12

Mahdollisesti altistuneita henkilöitä pyydetään hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä, mikäli oireita ilmenee.

Joulun ajaksi suositellaan erityistä varovaisuutta

Joulun aikaa vietetään jälleen viime vuoden tapaan tavanomaisesta poiketen. Viimeaikainen tartuntakehitys ja ennusteet omikron-muunnoksen leviämisestä ovat lisänneet huolta joulunviettoon liittyen.

Kainuussa on voimassa suositukset kasvomaskeista, etätyöstä, lähikontaktien rajoittamisesta, varovaisuudesta matkoilla sekä koronatesteihin hakeutumisesta, jos on altistunut tai oireinen.

Joulun ajaksi odotetaan vilkasta matkailusesonkia: suosittelemme edellisten lisäksi erityistä varovaisuutta ja kontaktien rajaamista vain omaan lähipiiriin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on myös antanut ohjeita joulun ajalle:

 

  • Huolehdi, että rokotussuojasi on kunnossa.
  • Keskustele juhlapyhien viettämisestä läheisten kanssa etukäteen. Yhdessä kannattaa sopia, miten järjestätte mukavan juhlan mahdollisimman turvalliseksi kaikille.
  • Jos sinulle tulee oireita, älä osallistu kokoontumiseen tai järjestä juhlia vaan pysyttele kotona ja hakeudu testiin tarvittaessa. Varmistuakseen, että ei kanna oireetonta koronavirustartuntaa, voi itselleen tehdä myös kotitestin.
  • Muista huolellinen käsi- ja yskimishygienia joulukiireidenkin keskellä. Tee käsienpesu ja käsidesin käyttäminen helpoksi myös vieraillesi.
  • Käytä kasvomaskia erityisesti ruuhkaisissa sisätiloissa, kuten lahjaostoksilla, joulukonsertissa ja julkisilla kulkuvälineillä juhlapaikalle liikkuessasi, riippumatta siitä, oletko rokottamaton tai rokotettu.
  • Jos mahdollista, vältä tungos kokonaan ja hoida ostokset rauhallisempina kellonaikoina tai verkkokaupoista.
  • Jos suuntaat juhlakautena ulkomaille, ota huomioon, että maat voivat rajoittaa maahantuloa. Tarkista ajantasaiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ennen matkaa kohdemaasi viranomaisilta. Huolehdi myös matkustusilmoituksen tekemisestä ja vakuutusturvastasi sairastumisen varalta.
  • Varmista, että omassa ja läheistesi puhelimissa on Koronavilkku-sovellus.

 

Lisätietoja medialle: pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655