Tiedote 16.01.2022

Lauantaina 134 tartuntaa - ilmaantuvuus yli 1000

Lauantaina 134 tartuntaa

Kainuussa todettiin lauantaina 134 koronatartuntaa. Koronaviruksen ilmaantuvuus on nyt yli 1000 / 100 000 asukasta /14 vrk.

Tartunnanjäljityksen kontaktoinneissa on noin neljän päivän viive. Selvityksessä on edelleen satoja positiivisen tuloksen saaneita viime viikon ajalta. Sairaalahoidossa on yksittäisiä potilaita.

Kainuun soten johtokeskus seuraa henkilöstötilanteen ja sairaalahoidon tarpeen kehittymistä. Työntekijöiden sairastumisia ja altistumisia on eri puolilla Kainuuta, mutta toistaiseksi palvelut voidaan tuottaa työjärjestelyillä. ”Henkilöstöreserviä ei kuitenkaan ole, joten jos laajempia sairastumisia ilmenee, myös kiireettömän hoidon sulut ovat mahdollisia”, toteaa johtajaylilääkäri Ritva Kanervo Kainuun sotesta.

Koronatestaus ja -rokotukset

Oireisia ja altistuneita kehotetaan hakeutumaan koronatestiin. Kainuun soten koronatestaus on avoinna Kajaanissa päivittäin sekä KAKS:n että Rajakatu 3:n testiasemilla. Muissa kunnissa terveysasemien testaus palvelee arkipäivisin. Ajat varataan ensisijaisesti verkkopalvelusta omasote.kainuu.fi (puhelimitse 040 165 0020).

Rokotukset ovat edelleen lähikontaktien välttämisen ja hygieniatoimien lisäksi tärkein keino pandemian torjunnassa. Rokotukset ovat tarjolla viisi vuotta täyttäneille. Tällä hetkellä erityisesti aikuisten kolmansien koronarokotusten lisääminen on tärkeää suojatehon ylläpitämiseksi. Kolmatta koronarokotusta suositellaan kaikille yli 18-vuotiaille sekä yli 12-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville.

Rokotuspisteissä on ollut hyvin tilaa viime päivinä. Rokotuksissa voi käydä myös aikaa varaamatta. Katso tarkemmat rokotuksiin liittyvät ohjeet sote.kainuu.fi/koronainfo.

Apua ja ohjeita

Kainuun sote muistuttaa, että päivystysapunumero 116 117 palvelee kiireellisessä hoidon tarpeen arvioinnissa joka päivä kellon ympäri. Henkeä uhkaavissa hätätilanteissa tai onnettomuuksissa on aina soitettava hätäkeskukseen 112.

Päivystysapuun tulee soittaa, mikäli ei tiedä onko kyse päivystyskäyntiä vaativasta tilanteesta tai jos muuten tarvitsee kiireellistä hoidollista arviointia. Päivystys ei pysty palvelemaan yleisiin koronatiedusteluihin, ajanvarauksiin tai rokotusneuvontaan liittyvissä asioissa.

Kainuun soten yleinen sote-palveluiden neuvonta palvelee arkisin numerossa 08 61561 tai pal­ve­lu­neu­von­ta(a)kai­nuu.fi. Kiireettömissä koronaan liittyvissä kysymyksissä voi myös lähettää sähköpostia korona(a)kainuu.fi.

 

Lisätietoja medialle: johtajaylilääkäri Ritva Kanervo 040 688 4307