Tiedote 06.09.2018

"Lämpöä vanhoille varpaille" -villasukkia Kajaanin kotihoitoon

Monista sukka- ja pipo projekteistaan tutuksi tullut Kajaanilainen Leena Valtanen ideoi vuodelle 2018 hyväntekeväisyysprojektin "lämpöä vanhoille varpaille". Vuoden aikana on tarkoitus kutoa villasukat Kainuun jokaisen kunnan soten ja yksityisten hoivakotien sekä kotihoidon asiakkaille. Mukaan kuuluvat myös omaishoitajat. Jokainen kunta huolehtii itse oman kuntansa asiakkaat.

Alkuvuodesta kartoitetun tiedon mukaan villasukkien tarve on Kainuun alueella on noin 2000 paria. Ensisijaisesti sukat annetaan niitä tarvitseville. Monille omaiset ja asiakas itse kutoo sukat. Joukossa on myös niitä, joilla ei ole edes vaihtosukkia.

Leena Valtanen suunnitteli itse mallin. Varren kuvio yhdistää koko projektin, muuten sukat saavat olla tekijänsä näköiset ja väriset. Kaikki villasukat on otettu vastaan, olipahan malli mikä hyvänsä.

Leena Valtanen kävi esittelemässä ideaansa ensimmäisenä Martoille. He näyttivät vihreää valoa. Lupasivat olla mukana haalimassa lankoja ja kutoa. Kajaanilainen käsityöliike Nappi Amalia on ollut hyvin tärkeässä roolissa. Sinne on saanut lahjoittaa lankoja omista varastoista tai ostaa paikanpäältä. Nappi Amalia on vastaanottanut valmiit sukat. Tähän mennessä jo 600 paria on sitä kautta palautunut.

Lankoja voi edelleen lahjoittaa. Sukkalankoja ovat lahjoittaneet eri yhdistykset, yksityiset ja yritykset. On kaivettu omat, ystävien, naapurien ja sukulaisten lankavarastot. Moni perikunta on lahjoittanut äidin tai mummon lankajäämistön. Sukkia on kutoneet eri yhdistysten jäsenet ja yksityiset henkilöt. Eli henkilöt, jotka ovat tunteneet asian omakseen ja on taidon lisäksi aikaa. 2 esimerkkiä:

Vaimo kutoi kesään aikana 41 paria , jotka puoliso toi palautuspaikkaan. Toinen rouva kertoi juhannukseen mennessä kutoneensa 43 paria, mutta pitää kesätauon ja jatkaa syksyllä. Suurimman osan hän on kutonut omista langoista.  Tämä projekti koukuttaa – on monen kommentti.

Tähän mennessä on Kajaanissa jaettu kaikki hoivakodit. Leena Valtanen tai hänen mukanaan olleet vapaaehtoiset ovat pukeneet käynneillään asiakkaiden valitsemat sukat jalkaan. Jokainen asiakas on näin kohdattu henkilökohtaisesti.

Osa Kainuun kunnista on jo hoitanut omat alueensa. Osassa sukkia kudotaan ja lahjoitetaan myöhemmin, esim. vanhusten viikolla.

Ei ole myöhäistä lahjoittaa lankoja kutojille. Innokkaat vapaaehtoiset käyvät lähes päivittäin kysymässä Nappi Amaliasta lahjoituslankoja. (Teksti ja kuva: Maire Klemetti)

leenav

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kajaanin kotihoitoon toimitettiin lisää sukkia 5.9.2018 Kuvassa Kajaanin Marttojen Maire Klemetti esittelee sukkia vs. palvelupäällikkö Sanna Pyykölle ja apulaispalveluesimies Marja-Leena Lukkarille