Tiedote 14.02.2019

Lähes joka kolmas on tuoksuherkkä. Tulethan terveyspalveluihin tuoksutta

Vuonna 2017 toteutettu kyselytutkimus kohdistettiin niin kansalaisille kuin terveydenhuollon ammattilaisille. Lääkäreiltä, hoitajilta ja apteekkihenkilökunnalta kertyi vastauksia lähes 1 300. Lopullinen väestöaineisto perustui 1 126 vastaajan tietoihin, kun astmaa sairastavat (13 %) rajattiin siitä pois. He oireilevat herkästi tuoksuherkän tavoin, vaikka oireet voivat liittyä astmaan.

Lähes joka kolmas vastaaja ilmoitti ainakin joskus oireilevansa tuoksuista tai hajuista. Heistä noin joka neljäs määriteltiin tuoksuherkäksi, joka oli joko hakenut apua vaivaan terveydenhuollosta, ollut poissa työ- tai opiskelupaikalta viimeisen puolen vuoden aikana tuoksujen takia tai joka koki tuoksuherkkyyden heikentävän merkittävästi elämänlaatuaan. Tuoksuherkkien osuus väestöotoksessa oli yhdeksän prosenttia.

Tavallisimmat tuoksujen aiheuttamat oireet olivat nuha, päänsärky ja silmäoireet. Tuoksuherkät oireilivat voimakkaammin ja useammin kuin hajuista oireilevat yleensä. Nuha ja kutiseva nenä aiheuttivat erittäin voimakkaita oireita joka neljännelle tuoksuherkälle ja 15 prosentille kaikista hajuista ja tuoksuista oireileville.

Yhdeksän tuoksuherkkää kymmenestä sai oireita haju- ja partavesistä, tuoksukynttilöistä, hiuslakoista ja muista hiusten muotoilutuotteista sekä voimakkaasti tuoksuvista kukista. Voimakkaita oireita aiheuttivat varsinkin haju- ja partavedet. (Lähde: allergiaihojaastmalehti.fi 2017)

Tulethan terveyspalveluihin ja vastaanotolle tuoksutta.