Tiedote 22.03.2021

Koronatilanne Kainuussa on edelleen perustasolla - ikäihmisten rokotukset jatkuvat

Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus on maanantaiaamun tilanteen perusteella 13,9 (100 000 asukasta / 14 vrk) eli alle kiihtymisvaiheen rajan. Koronakoordinaatioryhmä käsittelee alueen tilannetta tiistain kokouksessa.

Eilen tietoon tulleessa Terrafamen teollisuusalueen ulkopaikkakuntalaisen työntekijän koronatartunnassa karanteeniin on asetettu 17 henkilöä. Henkilöt eivät ole kainuulaisia.

Kainuun sote kehottaa alueen väestöä sekä täällä työskenteleviä noudattamaan edelleen varotoimia ja annettuja ohjeita. Erityisesti työpaikoilla tulee kiinnittää vakavaa huomiota taukojärjestelyihin ja muihin yhteisissä tiloissa tapahtuvien lähikontaktien vähentämiseen. Myös kimppakyyteihin tai työntekijöiden yhteisasumiseen kohdistuu merkittäviä tartuntariskejä.

Kainuussa ei ole todettu koronatartuntojen merkittävää kasvua lomakauden tai järjestettyjen kilpaurheilutapahtumien yhteydessä. Esimerkiksi Vuokatissa käynnissä olevissa paraurheilun maailmancupissa on viikon aikana tehty 18 maan osallistujille yli 500 koronatestiä ilman tautilöydöksiä. ”Tilanne ei siis suinkaan ole toivoton, vaan ohjeita noudattaen voimme toimia turvallisesti”, korostaa pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.

Koronarokotukset jatkuvat 1946 syntyneille ja sitä vanhemmille – varaa aika netistä

Koronarokotusten takaisinsoittojonossa on edelleen noin 1000 puhelua. Takaisinsoittojonoa puretaan mahdollisimman nopeasti, mutta viive voi kasvaa yli 3 vrk:n. Soten puhelinpalveluihin riittää normaalitilanteissa yksi soittokerta; numero jää muistiin ja henkilölle soitetaan takaisin.

Rokotusvuorossa oleville 1946 syntyneille ja sitä vanhemmille suositellaan nettiajanvarauksen kautta osoitteessa Omasote.kainuu.fi. Koronarokotusten ajanvarausnumero (044 709 3788) pyydetään soittamaan vain omalla ajanvarausvuorolla; numerossa ei anneta rokoteneuvontaa.

Rokotusten lievien sivuoireiden – kuten päänsärky, kuume tai pistoskohdan arkuus – lievittämiseksi on suositeltavaa ottaa tulehduskipulääkettä (esim. ibuprofeenia tai parasetamolia) ennaltaehkäisevästi ja rokotuksen jälkeen oireen mukaisesti.

”Mikäli rokotetoimitukset jatkuvat nykyisellään, arviomme mukaan Kainuussa yli 70-vuotiaiden koronarokotukset saadaan valmiiksi huhtikuun puolessa välissä”, arvioi Olli-Pekka Koukkari.

Alle 70-vuotiaiden koronarokotukset on keskeytetty

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on 19.3. ilmoittanut keskeyttävänsä AstraZenecan koronarokotteen antamisen Suomessa. Tämän vuoksi alle 70-vuotiaiden sairausriskiryhmien ajanvaraus on toistaiseksi suljettu, eikä takaisinsoittoja tehdä toistaiseksi tehdä henkilöille, joille on ollut suunnitteilla AstraZenecan koronarokote.

Jatkotoimista peruttujen aikojen osalta sekä sairausriskiryhmien rokotusten jatkumisesta ilmoitetaan myöhemmin, kun lisätietoja asiasta on saatavilla.

 

Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)