Tiedote 19.07.2018

Korkeat lämpötilat ovat lisänneet päivystykseen saapuvien vanhusten määrä

Helteille ei näy ainakaan vielä loppua. Suuressa osassa Suomea on tällä hetkellä jopa voimassa varoitus tukalasta helteestä.Varoitus on suunnattu riskiryhmille, kuten vanhuksille, lapsille sekä sydän- ja verisuonitauteja sairastaville. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kehottaa hakeutumaan viileisiin paikkoihin, välttämään raskasta fyysistä ponnistelua sekä juomaan riittävästi.

Korkeat lämpötilat ovat lisänneet myös päivystykseen saapuvien vanhusten määrää. Suurin syy vanhusten päivystystarpeeseen on nestehukka ja sen aiheuttamat oireet. 

Helteellä myös toisten hyvinvointiin kannattaa kiinnittää tavallista enemmän huomiota. Esimerkiksi monet kerrostaloasunnot kuumenevat helteellä todella tukaliksi, joten vaikkapa yksin asuvan vanhuksen kuntoa ja vointia voi käydä naapuri kysäisemässä vallan hyvin. 

 

Helle on rasite keholle, joten kenen tahansa on hyvä napata seuraavat vinkit talteen ja käyttöön:

1.Riittävä määrä vettä on yleensä noin 1–1,5 litraa päivässä, mutta helteellä kannattaa juoda ainakin muutama lasillinen enemmän. Älä kuitenkaan juo lyhyessä ajassa litrakaupalla vettä.

2. Alkoholi ja kofeiini kuivattavat elimistöä, joten niitä kannattaa välttää.

3. Syö pieniä aterioita usein. Suosi viileitä ja vesipitoisia ruokia, kuten salaatteja ja hedelmiä.

4. Vältä raskasta fyysistä ponnistelua tai ajoita se aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, kun ulkona on viileämpää.

5. Varjosta auringonpuoleiset ikkunat vaaleilla sälekaihtimilla tai verhoilla.

6. Sulje ikkunat päivällä, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää. Avaa ikkunat yöksi ulkoilman viilentyessä ja tuuleta sisätilat läpivedon avulla.

7. Jos asuntoa ei saa riittävän viileäksi, vietä muutama tunti päivällä esimerkiksi ilmastoidussa julkisessa rakennuksessa.

(Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL)

https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/helle/helteen-terveyshaittojen-torjunta-vaestolle