Tiedote 09.01.2022

Kokoontumisrajoitukset voimaan Kainuussa - lauantaina 96 tartuntaa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on asettanut Kainuun maakunnan aluetta koskevan kokoontumisrajoituksen. Tartuntatautilain 58 §:n mukaisesti kielletään kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin sisätiloissa osallistuu yli 20 henkilöä tai ulkotiloissa yli 50 henkilöä. Määräys astuu voimaan sunnuntaina 9.1.2022 ja on voimassa 6.2.2022 saakka.

Yleisellä kokouksella tarkoitetaan esim. mielenosoitusta tai muuta avointa kokoontumista. Yleisötilaisuuksia ovat esimerkiksi näytökset, konsertit, urheiluottelut, seminaarit tai koulutukset. Kokoontumisrajoitukset koskevat myös vaalitilaisuuksia. Koronarajoituksia koskeviin kysymyksiin, ohjeisiin ja tulkintoihin liittyviä vastauksia on koottu AVIn verkkosivuille avi.fi.

Osallistujamäärää koskevasta rajoituksesta voi vapautua, jos yleisötilaisuuteen tai kyseiseen tilaan vaaditaan ns. koronapassin esittämistä. Toiminnanharjoittaja voi edellyttää koronapassia yli 16-vuotiailta.

Tilaisuuksien järjestäjän ja tilojen haltijan tulee tartuntatautilain mukaisesti edelleen huolehtia hygieniakäytännöistä, etäisyyksien säilyttämisestä ja asiakkaiden ohjeistamisesta, vaikka koronapassi olisikin käytössä.

Koronapassi on voimassa, jos se osoittaa henkilön saaneen vähintään kaksi koronarokotusta tai negatiivisen koronatestituloksen enintään 72 tuntia aiemmin tai sairastaneen koronataudin enintään kuusi kuukautta aiemmin (tai sairastettu korona ja yksi rokotus). Koronapassin ja sitä koskevat tarkemmat ohjeet saa Omakanta-verkkopalvelusta kanta.fi/koronatodistus. Ellei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa, koronatodistuksen voi Kainuussa pyytää ottamalla yhteyttä oman terveysaseman toimistoon (Omasote-viestillä tai ottamalla puhelimitse yhteyden terveyskeskusavustajiin).

Lauantaina Kainuussa 96 koronatartuntaa

Koronatartuntoja todetaan Kainuussa nyt ennätyksellisiä määriä. Luvut ovat päivässä suurempia kuin aiemmat viikkotartunnat, joka kertoo viruksen nopeasta leviämiskyvystä. Altistumisriski on korkea koko maassa.

Kainuun tartunnanjäljitys siirtyy antamaan positiivisen tuloksen saaneille jatko-ohjeet ja ensitiedon eristysmääräyksestä pääosin tekstiviestillä. ”Emme pysty kohtuullisessa ajassa tavoittamaan sairastuneita, saati kontaktoimaan altistuneita karanteenia varten. Tämän vuoksi pyydämme, että ihmiset itse kaikin keinoin vähentävät kontaktejaan, jotta jatkotartuntoja tulisi vähemmän. Ohjeiden noudattaminen tai noudattamattomuus voi tuntua mitättömältä asialta yksilön näkökulmasta, mutta kaiken kertautuminen sadoilla tai tuhansilla vaikuttaa ratkaisevasti”, muistuttaa Kainuun soten terveysjohtaja Susanna Halonen.

Sairastuneet voivat auttaa tartunnanjäljitystä listaamalla itse kontakteja ja yhteystietoja valmiiksi ja toimittamaan ne pyydettäessä jäljitykselle. Tärkeä apu on myös, että sairastuneet itse ilmoittavat lähikontakteissa olleille tilanteesta.

Kokoontumisrajoitusten lisäksi Kainuussa voimassa suositus vähentää lähikontakteja

Kainuun sote korostaa, että kokoontumisrajoituksilla ei voida yksin estää koronaviruksen leviämistä. Tartuntatilanne on vakava ja sen pahenemisen estämiseksi kaikkia asukkaita ja alueella oleskelevia kehotetaan noudattamaan annettuja ohjeita:

  • Vähennä kaikkia tarpeettomia lähikontakteja – välttämättömissä tilanteissa noudata varovaisuutta, säilytä turvavälit ja käytä kasvomaskia.
  • Ota koronarokotteet
  • Jos saat hengitystieoireita, pysy kotona ja vältä lähikontakteja muiden kanssa.
  • Tee koronakotitesti ja tarvittaessa varaa aika Kainuun soten testauspaikkaan (Omasote.kainuu.fi). Testiajanvarausnumerossa 040 165 0020 on ruuhkaa.
  • Mikäli oireet ovat voimakkaita ja esimerkiksi on hengitysvaikeuksia, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hätätilanteessa 112.
  • Päivystysapu 116 117 on ruuhkautunut koronaan liittyvistä tiedusteluista. Päivystys ei tarjoa yleistä koronaneuvontaa; soita, jos tarvitset hoidon tarpeen arviointia. Soittaminen ennen päivystykseen saapumista nopeuttaa palvelua ja vähentää odotusta.

 

Lisätietoja medialle: terveysjohtaja Susanna Halonen 044 7970 011