Tiedote 27.01.2021

Kiihtymisvaiheen ohjeet pysyvät edelleen voimassa Kainuussa

Kainuun koronakoordinaatioryhmä on eilisessä kokouksessaan arvioinut alueen epidemiatilannetta ja päättänyt jatkotoimista.

Viimeisin tartunta karanteenin ulkopuolella kainuulaisella on todettu 19.1.2021, jonka lisäksi alueella on todettu ulkopaikkakuntalaisten tartuntoja. Alueen ilmaantuvuus on laskenut tasolle 18 / 100 000 / 14 vrk. Positiivisten testien osuus viikolla 3 tehdyistä testeistä on 0,6 %. Kaikki tartunnat ovat tällä hetkellä olleet jäljitettävissä.

Ympäröivät maakunnat ovat kiihtymisvaiheessa. Alueellinen koordinaatioryhmä totesi kiihtymisvaiheesta huolimatta Kainuun tilanteen kehittyneen suotuisasti. Aluehallintoviraston määräys yleisötilaisuuksien rajoittamisesta on voimassa 8.2. saakka. Tilanteen kehittymistä arvioidaan ensi viikolla.

Rajatestaus toimii, rokotteiden saatavuus hidastaa väestörokotuksien aloittamista

Tänään 27.1. on astunut voimaan Valtioneuvoston asettamat tiukennetut maahantulon rajoitukset. Kainuussa Vartiuksen rajanylityspaikalla joulukuusta käynnissä olleet pikatestaukset jatkuvat. Tähän saakka Vartiuksessa on ollut noin 30 - 50 maahantulijaa päivässä, joiden testauskattavuus on 90 - 100 %.

Rokotusten osalta käynnissä ovat tehosteannosten antaminen ensimmäisinä rokotetuille terveydenhuollon ammattilaisille. Seuraavana käynnistyvät ikääntyneiden hoitokotien asukkaiden ja henkilöstön rokotteet päästäneen aloittamaan aikaisintaan 11.2. mikäli rokotetoimitukset jatkuvat. ”Ellei rokotteita saada merkittävästi nopeammin suurempia määriä, näyttää siltä, että muun väestön rokotukset eivät käynnisty Kainuussa ennen toukokuuta”, arvioi pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta. ”Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen henkilökohtaista panosta tarvitaan edelleen, jotta tartuntoja ei pääse leviämään. Toivon todella, että Kainuussa tähän asti hyvin jatkunutta kansalaisten turvallista koronalinjaa jaksetaan yhä ylläpitää”, jatkaa Koukkari.

Riskiryhmien koronarokotukset tullaan toteuttamaan pääosin kunnittaisina ajanvaraukseen perustuvina rokotuksina, kuten kausi-influenssarokotukset. Perusterveen aikuisväestön rokotukset on mahdollista järjestää myös ns. massarokotuksina suuremmissa tiloissa. Ajantasaiset rokotetiedot  on koottu Kainuun soten verkkosivuille sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

Pidä yli 2 metrin turvaväliä ja käytä kasvomaskia

Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. Suosituksena on edelleen vähentää kaikkia lähikontakteja ja pitää yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Korkean ilmaantuvuuden alueille tai sieltä muualle suuntautuvaa matkustamista on syytä välttää.

Yli 12-vuotiaiden tulisi käyttää kasvomaskia myös silloin kun yli kahden metrin turvaväliä voidaan pitää. Työpaikoilla, lounastauoilla jne. on myös syytä korostetusti noudattaa suojaohjeita.

Koronatestiin tulee hakeutua, jos on vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita. Myös oireettomana on syytä hakeutua testiin, jos epäilee altistuneensa virukselle esimerkiksi ulkomailla matkustaneen henkilön kautta.

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)