Tiedote 24.09.2020

Kasvomaskien käyttöön uusi suositus Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana. Kainuussa kasvomaskisuositus on voimassa ainakin tämän viikon. Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Jos epidemiatilanteen huononeminen jatkuu eli jos siirrytään leviämisvaiheeseen, suojainten käyttöä laajennetaan edelleen. Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön.

Kainuun sote muistuttaa että jokainen vastaa sekä omasta, mutta myös viereistensä turvallisuudesta etenkin yleisötapahtumissa. Altistustilanne esimerkiksi urheilutapahtumassa voi johtaa kymmeniin karanteeneihin, kuten Suomessa edellisen viikon aikana on tapahtunut. Maskin käyttö tapahtumissa ei rajoitu pelkästään päivätapahtumiin, myös iltatapahtumissa tulee toimia vastuullisesti ja käyttää maskia.

Koronatapausten määrä on Suomessa kasvamassa. Vaikka Kainuussa tilanne on toistaiseksi rauhallinen, on ensisijaisen tärkeää edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.  Mi­kä­li hen­gi­tys­tieoi­rei­ta il­me­nee, tu­lee ha­keu­tua ko­ro­na­tes­tiin matalalla kynnyksellä. Myös ter­veys­pal­ve­luis­sa voi asioi­da nor­maa­liin ta­paan.

Mittatekniikan yksikön ja soten tutkimusyhteistyö käynnistynyt hyvin

Kainuun soten saamalla rahoituksella vuodelle 2020 Kainuulaisten COVID-19 potilaiden vasta-ainevasteen kehittyminen ja säilyminen -tutkimushanke on lähtenyt hyvin käyntiin. Mittaustekniikan yksikkö toteuttaa hanketta yhteistyössä Kainuun soten kanssa. Tutkimuksessa seurataan koronavirusta vastaan kehittyvien vasta-aineiden kehittymistä ja pysyvyyttä COVID-19 -diagnoosin saaneiden kainuulaisten verestä. Tutkittaviksi on kutsuttu COVID-19 diagnoosin saaneita Kainuulaisia potilaita ja lähes kaikki kutsutut ovat lähteneet mukaan tutkimukseen. Vasta-ainevasteen pysyvyyttä seurataan kahdella näytteenottokerralla: 2-3kk ja 12 kk diagnoosin saamisen jälkeen. Ensimmäisissä mittauksissa vasta-aineita on havaittu valtaosassa tutkimukseen osallistuneiden verinäytteissä. Hankkeen aikana kerätään myös sylkinäytteitä. Tarkoituksena on tutkia, muodostuuko sylkeen mitattavia koronavasta-aineita ja korreloivatko vasteet verinäytteisiin. Näytemateriaalina sylki on verta helpompi kerätä ja tutkimuksessa selvitetään sen soveltuvuutta pikamittauskehitykseen.