Tiedote 19.01.2021

Kaksi uutta tartuntaa maanantaina - kansalaisilta toivotaan malttia rokotusten odottamiseen

 

Maanantaina todettiin Kajaanissa yksi uusi tartunta, joka liittyy viikonloppuna todettuun tapaukseen. Neljä henkilöä on asetettu karanteeniin.

Sotkamossa paikkakuntalaisella henkilöllä on todettu koronatartunta, johon liittyen kolme henkilöä on asetettu karanteeniin.

Samoojan kuntoutuskotiin liittyen ei ole todettu uusia tartuntoja. Virustyypitysten tulokset eivät ole valmistuneet, joten asiasta ei ole vielä lisätietoja.

Kainuu on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Alueellinen ilmaantuvuus on yli 40 / 100 000 asukasta / 14 vrk.

Rokotejärjestyksestä tulee runsaasti kysymyksiä – kansalaisilta toivotaan malttia

Koronarokotuksiin liittyen tulee runsaasti kysymyksiä eri puolilta. Erityisesti rokotejärjestykseen liittyen tiedustellaan onko mahdollisuus saada rokote aiemmin esimerkiksi työtehtävien perusteella.

”Rokotusjärjestys on selkeä: Etenemme kansallisten linjausten mukaisesti. Eli lähityötä tekevien, yhteiskunnan toimintojen kannalta kriittistä työtä tekevien tai muiden erityisten perusteiden vuoksi ei ole mahdollista saada rokotetta etukäteen. Pyydämme siis malttia ja rauhallisuutta oman rokotevuoron odottamiseksi”, selventää pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.

Rokotejärjestys on säädetty Valtioneuvoston asetuksella, jonka pohjalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on täsmentänyt rokotteiden antamista. Tämän mukaan rokotteet suositellaan annettavaksi seuraavassa järjestyksessä:

  1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat (ml. kriittinen terveydenhuollon henkilöstö)

Kainuussa ammattihenkilöstön rokotukset ovat käynnissä ja jatkuvat lähiviikkoina. Hoitokotien asukkaiden rokotukset alkanevat helmikuun puolessa välissä, mikäli rokotetoimitukset jatkuvat suunnitellusti.

  1. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

Kainuussa rokotukset eivät ole käynnistyneet. Mikäli rokotteita on käytettävissä, ennakoitu aloitusajankohta on helmi-maaliskuun vaihteessa. Rokotukset alkavat ensin vanhimmasta ikäluokasta ja etenevät sairautensa perusteella suuremmassa riskissä olevien ryhmiin.

  1. Muu väestö 

Muiden kuin edellä mainittuihin kuuluvien aikuisten koronarokotukset käynnistyvät vasta, kun rokotteita on saatavilla riittävästi. Tällä hetkellä asiasta ei ole tarkempaa tietoa.

Lasten rokottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta lapsia koskevien rokote- ja vaikuttavuustutkimusten valmistuttua.

Yksittäisten lisätiedustelujen sijaan kuntalaisia pyydetään seuraamaan Kainuun soten tiedotusta rokotusjärjestykseen tai aikatauluun liittyen. Ajantasaiset tiedot Kainuun alueella toteutettavista koronarokotuksista kootaan osoitteeseen sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

 

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)