Tiedote 14.08.2018

Kajaanin Kesäniemen uimarannan uimavesiepidemian aiheuttajana norovirus, uimakielto voidaan poistaa 23.8 alkaen

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO TIEDOTTAA

Ympäristöterveydenhuoltoon on tullut 1.8.2018 alkaen  ilmoituksia sadasta vatsatautitapauksesta. Kaikille tapauksille oli yhteistä uiminen Kesäniemen uimarannalla heinäkuun lopulla ja elokuun alussa.

Uimarannalta otettiin 1.8. vesinäyte, josta on selvitetty säännöllisessä valvonnassa tutkittavat mikrobit (suolistoperäiset enterokokit ja Escherichia coli). Vesinäytteen mukaan uimavesi täytti em. mikrobien osalta sille asetetut vaatimukset.

2.8. on otettu kaksi vesinäytettä, jotka toimitettiin Terveyden- ja hyvinvointilaitokseen virustutkimuksia varten (norovirus ja adenovirus).

Vesinäytteistä ei löytynyt noro- eikä adenovirusta. Yleisesti ottaen noroviruksen osoittaminen vesinäytteistä on osoittautunut haasteelliseksi.

Lisäksi sairastuneet ovat toimittaneet laboratorioon ulostenäytteitä taudinaiheuttajan määrittämiseksi. Yhdeksästä näytteestä seitsemässä todettiin  norovirus.

Uimarantaan tai uimaveteen liittyvissä epidemioissa vatsataudin aiheuttajaksi on viime vuosina Suomessa useimmiten todettu norovirus. Norovirus ei ole peräisin luonnon eläimistä, eikä virus lisäänny vesissä, vaan norovirusta levittävät ihmiset. Norovirusepidemiat ovat olleet yhdistettävissä uimarantojen suuriin kävijämääriin, uimiseen käytettyyn aikaan ja saniteettitilojen epäpuhtauteen. Noroviruksen aiheuttaman taudin itämisaika on 12–48 h. Oireet kestävät yleensä 12–72 tuntia.

Uimarannan norovirusepidemian ehkäisyssä on huomioitava, että

  • järvi- tai jokivettä ei saa juoda. Pintavedet eivät ole koskaan juomakelpoisia.
  • hygieniasta on huolehdittava. Mm. pienen lapsen pyllyn pesu rantavedessä vaipanvaihdon yhteydessä voi levittää norovirusta.
  • käsien pesusta on huolehdittava WC-käynnin yhteydessä
  • vatsataudissa tai heti sen jälkeen ei saa mennä uimaan, jotta ei levitä tautia

Kesäniemen uimarannan vesiepidemian aiheuttajaksi on potilasnäytteiden perusteella osoittautunut norovirus. Norovirus poistuu vedestä luonnollisesti ja arvioitu varoaika tässä tapauksessa on n. 3 viikkoa. Sen vuoksi uimista kannattaa välttää Kesäniemessä vielä 23.8. saakka.

Lisätietoja asiasta antaa ympäristöterveysjohtaja Päivi Nykänen, puh. 044 710 0830