Tiedote 17.07.2021

Kainuussa perjantaina yhdeksän uutta koronatartuntaa 

Koronan ilmaantuvuus jatkaa nopeaa kasvuaan Kainuussa ja on nyt 61,2 / 100 000 as / 14 vrk. Perjantaina uusia tapauksia on tullut tietoon sekä Sotkamossa että Kajaanissa.

Sotkamon Käpymetsän päiväkodin ryppääseen liittyen on kaksi henkilöä todettu positiiviseksi, altistumisia näiden osalta ei ole tiedossa.

Kajaanissa uusia tapauksia on seitsemän. Venäjältä palanneilta kolmelta henkilöltä otetuissa ns. 72 h testeissä on todettu koronatartunta. Altistumisia ei ole tiedossa.

Aiemmissa Kajaanin ryppäissä on neljä uutta positiivista tulosta. Tapauksiin liittyy noin kolmekymmentä henkilöä, jotka on määrätty karanteeniin. Lisäksi mahdollisesti altistuneita henkilöitä on kehotettu hakeutumaan testeihin. Tartunnanjäljitys edellisiin liittyen on kesken.

”Alle 30-vuotiailla on rokotesuojaa vielä vähän tai ei lainkaan, joten myös viruksen leviäminen tapahtuu eniten tässä ikäryhmässä. Tämä yhdistettynä herkästi tarttuvaan muunnokseen ja runsaisiin sosiaalisiin kontakteihin on johtanut nopeasti heikentyneeseen tilanteeseen”, arvioi Kainuun soten vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola.

Ryppäiden laajentuminen voidaan estää vain asettamalla altistuneet karanteeniin, jolloin mahdolliset jatkotartunnat pysyvät rajattuina. Karanteeniin määrättyjä altistuneita on tullut parissa päivässä toista sataa Kainuuseen, joten todennäköistä on myös korkean ilmaantuvuuden jatkuminen lähiviikkoina. ”Ehdottoman tärkeää on nyt noudattaa eristys- ja karanteenimääräyksiä; nehän eivät perustu vapaaehtoisuuteen, mikäli asiasta vielä on epäselvyyttä”, korostaa Erola.

Toimintaohjeita

Kainuun sote kehottaa nyt erityiseen varovaisuuteen oman perhe- tai lähipiirin ulkopuolisissa kontakteissa. Tartuntojen nopea kasvu lisää altistumisen mahdollisuuksia erityisesti nuorten kohtaamisissa, mikäli varotoimia ei noudateta.

Tapahtumissa osallistujien tulee noudattaa terveysturvallisuusohjeita. Järjestäjien velvollisuus on ohjeistaa yleisöä sekä huolehtia asianmukaisesta toiminnasta.

Kainuussa on voimassa suositukset mm. kasvomaskien käytöstä, lähikontaktien välttämisestä, varovaisuudesta kotimaan matkailussa sekä ulkomaan matkailun välttämisestä. Koronatestiin tulee hakeutua, mikäli on koronaan viittaavia oireita tai epäilee altistuneensa tartunnalle.

Koronatestin voi varata helpoiten Omasote-palvelun kautta. KAKS:n testiasema palvelee ajanvarauksella päivittäin klo 8 – 19 (040 165 0020). Takaisinsoitto on paikoin ruuhkautunut ihmisten soittaessa numeroon myös muissa asioissa.

Lisätietoa ja ohjeita terveyspalveluista ja koronasta saa osoitteesta sote.kainuu.fi. Päivystysapu 116 117 palvelee päivystyshoidon arvioinnissa tai kiireellistä neuvontaa edellyttävissä sairaus- tai tapaturma-asioissa.

  • Säilytä turvaväli tai käytä kasvomaskia kaikissa kodin ulkopuolisissa lähikontakteissa
  • Jos sairastut tai altistut, velvollisuutesi on auttaa viranomaisia antamalla tietoja jäljitystä varten
  • Eristys tai karanteeni ei ole vapaaehtoinen, vaan lailla säädetty varotoimi, jota tulee ehdottomasti noudattaa
  • Ottamalla koronarokotteen omalla vuorollasi suojaat itsesi ja läheisesi mahdollisesti vakavalta sairastumiselta.
  • Koronatestaus ajanvarauksella KAKS:ssa päivittäin, kuntien terveysasemilla aukioloaikojen mukaan (lisätiedot sote.kainuu.fi/koronainfo)

 

Lisätiedot: vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola 044 797 487