Tiedote 08.12.2020

Kainuussa koronaepidemia on perustasolla - 10 henkilön kokoontumisrajoitus ja suositukset varovaisuudesta edelleen voimassa

Kajaanilaisella henkilöllä on todettu Kainuun ulkopuolella koronatartunta 8.12.2020. Tartuntaan ei liity merkittäviä altistumisia. Viimeisin karanteenin ulkopuolinen tartunta on todettu 26.11.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä on tiistaina 8. joulukuuta todennut, että Kainuu on palannut takaisin epidemian perustasolle. Positiivisten testien tulos on alle 1 % ja 14 vrk:n ilmaantuvuus on 20,8 / 100 000 asukasta. Johto- ja tiedotuskeskuksen tehostettu valmius puretaan.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari toteaa, että nopeat rajoitukset ja ennakoivat toimet sekä kansalaisten vastuullisuus rajoittivat epidemian kiihtymisvaiheen lyhyeksi. ”Kuten nähtiin, tilanne voi Kainuussa muuttua nopeasti, joten edelleen on syytä noudattaa annettuja ohjeita. Erityisesti joulun aikaan kohdistuu riskejä”, tiivistää Koukkari koordinaatioryhmän näkemyksen.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston antama kokoontumisrajoitus on edelleen voimassa 18.12. saakka myös Kainuussa.

Oulun kaupungin alueella tartuntoja todetaan edelleen runsaasti ja Pohjois-Pohjanmaa on epidemian leviämisvaiheessa, samoin kuin useat Etelä-Suomen alueet. Tällä hetkellä on syytä harkita tarkkaan onko matkustaminen tarpeellista.

Kainuun sote suosittelee edelleen kontaktien rajoittamista ja ohjeiden noudattamista

  1. Voimassa on enintään 10 hlön kokoontumisrajoitus yleisissä sisä- ja ulkotilaisuuksissa 18. joulukuuta saakka.
  • Rajoitus on velvoittava tapahtumien ja julkisen ryhmätoiminnan osalta. Vahva suositus koskee kaikkea vastaavaa yksityistä ja seuramuotoista toimintaa. Määräys ei koske yksityistilaisuuksia tai kuntien toimielimiä, mutta kaikki ei-välttämättömät kokoontumiset, kokoukset, tilaisuudet ja juhlat tulisi jättää toistaiseksi järjestämättä eikä niihin tulisi osallistua.
  1. Matkustamista tulee välttää. Yleinen etätyösuositus on voimassa. Ei-välttämättömät siirtymiset esimerkiksi kotipaikkakunnalle tulee tehdä noudattaen turvavälejä sekä kasvomaskia käyttäen.
  • Rajat ylittävää matkustusta ei suositella lainkaan. Esimerkiksi Kostamuksessa ja Karjalan tasavallassa koronatilanne on yleisesti huolestuttava. Pikatestausta Vartiuksen rajanylityspaikalle valmistellaan parhaillaan.
  1. Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi aina, kun lähikontakteja ei voida välttää. Erityisesti jouluostoksilla kaupoissa ja kauppakeskuksissa on syytä varovaisuuteen.
  1. Aikuisille suositellaan ryhmäharrastusten sijaan yksilölajeja ja ulkoliikuntaa. Lasten ja nuorten harrastuksissa tulee aikuisten osallistuminen vähentää kaikin tavoin minimiin.
  • Alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voi järjestäjän harkinnan mukaan jatkua.  Yli 12-vuotiaiden osalta jatkamista tulee harkita erityisen tarkkaan. Toiminnan jatkuessa tulee huomioida ohjeet lähikontaktien välttämisestä.
  1. Kunnat ja kuntayhtymät voivat tehdä rajoituksia omien toimintojensa, esimerkiksi opetuksen järjestämisen, liikuntapaikkojen tai muiden julkisten palveluiden osalta.
  • Edelleen suositellaan, että rajoitustoimia noudatettaisiin myös yksityisissä toiminnoissa. Ravintolatoimintaa koskevat rajoitukset ovat voimassa Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti.
  1. Riskiryhmään kuuluvia on suojattava. Lähimmäisistä tulee huolehtia tarvittavin varotoimin ja vierailtava harkiten hoivalaitoksissa tai ikääntyneiden luona.

Lisätietoja

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)