Tiedote 16.07.2021

Kainuussa kahdeksan uutta koronatartuntaa 

Koronatapaukset ovat lisääntyneet Kainuussa ja ilmaantuvuus on noussut takaisin edellisten viikkojen tasolle ja on nyt 51,36 / 100 000 as / 14 vrk.

Uusien tietojen mukaan Sotkamon Käpymetsän päiväkodin viidellä lapsella testitulos on ollut positiivinen. Näistä neljä oli jo aiemmin karanteenissa. Tapauksessa on nyt tiedossa seitsemän tartuntaa ja karanteenimääräyksiä kolmekymmentä. Koronatestauksia laajennetaan edelleen tartunnanjäljityksen edetessä. Päiväkodin toiminta jatkuu pääosin normaalisti. Sotkamon kunta ottaa yhteyttä perheisiin ja ohjeistaa tarvittaessa päiväkodin toimintaan ja jatkotestaukseen liittyen. Kainuun soten huolehtii altistuneiden kontaktoinnista.

Sotkamo kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen: ”Sotkamon kunta ja Kainuun sote tekevät kaikkensa, että ryväs saadaan taltutettua. Kiitos hyvästä yhteistyöstä sekä lasten huoltajille että Kainuun soten tartunnanjäljitykselle, jolla on tällä hetkellä paljon töitä. Yhdessä voimme rajata tartuntoja niin, että pystymme jatkamaan kesän viettoa mahdollisimman normaalisti. On kuitenkin syytä jälleen muistutella ohjeista koronaturvallisuuden osalta.”

Eilen raportoituihin Kajaanin tartuntoihin liittyvä jäljitystyö on edelleen kesken. Yksi uusi positiivinen testitulos on tiedossa eiliseltä. Tapaukseen liittyy huomattava määrä altistumisia, lähinnä paikallisten nuorten keskuudessa. Karanteeneja on määrätty yli 40 ja määrä kasvaa yhä.

Kajaanissa on lisäksi tartunta todettu yhdellä henkilöllä, jolle altistuneet ovat ulkopaikkakuntalaisia.

Sotkamossa on todettu koronatartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä. Tartunnalle on mahdollisesti voinut altistua 13.7. hotelli Vuokatin aamupalalla sekä Haapala Panimon ravintolassa klo 14 - 14.30.

Koronatartunnat lisääntyneet nopeasti

Koronaepidemia leviää nyt Suomessa erityisesti nuorison ja nuorten aikuisten keskuudessa. Rajoitusten poistaminen ja kesän aikana ihmisten liikkuminen ja aktiivinen toiminta näkyvät tapausten määrissä.

Kainuun sote kehottaa nyt erityiseen varovaisuuteen oman perhe- tai lähipiirin ulkopuolisissa kontakteissa. Tartuntojen nopea kasvu lisää altistumisen mahdollisuuksia erityisesti nuorten kohtaamisissa, mikäli varotoimia ei noudateta.

Koronatauti on usein lievä tai kokonaan oireeton nuorilla ja perusterveillä ihmisillä, mutta toisille tartunnat voivat aiheuttaa vakavan ja pitkäaikaisen sairauden. Tämän vuoksi on tärkeää, että epidemiaa torjutaan aktiivisesti, kunnes kattava väestötason rokotesuoja saavutetaan. Rokotuskaan ei täysin poista tartuntoja, mutta suojaavat yleensä vakavilta tautimuodoilta.

Kainuussa on voimassa suositukset mm. kasvomaskien käytöstä, lähikontaktien välttämisestä, varovaisuudesta kotimaan matkailussa sekä ulkomaan matkailun välttämisestä. Koronatestiin tulee hakeutua, mikäli on koronaan viittaavia oireita tai epäilee altistuneensa tartunnalle.

Auta pysäyttämään koronan leviäminen

  • Säilytä turvaväli tai käytä kasvomaskia kaikissa kodin ulkopuolisissa lähikontakteissa
  • Jos sairastut tai altistut, velvollisuutesi on auttaa viranomaisia antamalla tietoja jäljitystä varten
  • Eristys tai karanteeni ei ole vapaaehtoinen, vaan lailla säädetty varotoimi, jota tulee ehdottomasti noudattaa
  • Ottamalla koronarokotteen omalla vuorollasi suojaat itsesi ja läheisesi mahdollisesti vakavalta sairastumiselta.
  • Koronatestaus KAKS:ssa palvelee päivittäin (040 165 0020), kuntien terveysasemilla aukioloaikojen mukaan (lisätiedot sote.kainuu.fi/koronainfo)

 

Lisätiedot:

  • Kainuun soten viestintäpäällikkö Terho Pekkala 044 7970 269
  • Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen 044 750 2111 ja sivistysjohtaja Merja Ojalammi 044 750 2125