Tiedote 16.12.2021

Kainuussa ei ole voimassa kokoontumis- tai ravintoloiden toimintaa koskevia aukiolo- tai paikkarajoituksia

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n eilinen suositus ottaa koronapassi käyttöön myös kainuulaisissa ravintoloissa on aiheuttanut runsaasti kysymyksiä kansalaisilta. Hämmennystä aiheuttaa erityisesti kysymys koronapassin käytöstä tilanteessa, jossa alueella ei ole voimassa kokoontumisrajoituksia eikä ravintoloita koskevia aukiolo- tai asiakaspaikkarajoituksia.

”MaRan esittämä huoli koronatilanteen pahentumisesta on aiheellista ja osoittaa vastuullisuutta, etenkin joulumatkailun kynnyksellä. Se perustuu alan etujärjestön omaan suositukseen ja tavoitteeseen turvata toimintaedellytykset myös pahenevan koronatilanteen varalta. Asia ei siis liity viranomaismääräyksiin perustuviin erityisiin rajoituksiin. Näitä voi toki Kainuuseenkin tulla, mikäli tilanne muuttuu”, selventää Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen "

”Määräysten ja niiden tulkintojen moninaisuus on viranomaisillekin saati asiakkaille melkoisen sekavaa. Tähän asti koronapassin on ilmoitettu olevan vaihtoehtoisena toimena käytössä vain silloin, kun kyseistä tilaisuutta tai tilaa koskevia rajoituksia on voimassa. Ja koska meillä näin ei ole, niin ei myöskään sen käytölle ole ollut perusteita. Helpottaisi kovasti, jos lainsäädäntö koskisi tilaisuuksia ja toimijoita niin, ettei tulkinnan varaa jäisi”, toivoo Käsmä-Ronkainen.

Aluehallintovirasto on tiedottanut, että laissa ei oteta kantaa siihen, voiko koronapassia vaatia esitettäväksi, jos rajoituksia ei ole voimassa. Toimijat voivat oman harkintansa perusteella ja omalla riskillään päättää ottaa koronapassin käyttöön ilman voimassa olevaa rajoituspäätöstä. Tällöin oikeudellinen vastuu toiminnasta ja sen mahdollisista seuraamuksista on toiminnasta vastaavalla.

Lisätietoja koronapassin käytöstä ja sen rajauksista AVIn verkkosivuilta.

Koronapassin saa Kanta.fi –palvelusta                                                                                                                                                                               

EU:n koronatodistus eli ns. koronapassi sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta. Todistus otettiin käyttöön kesäkuussa 2021. Sähköisen todistuksen saa Kanta-palvelusta osoitteesta Kan¬ta.fi Lisätietoja myös kanta.fi/koronatodistus

Mikäli todistuksessa on virheitä tai puutteita, tulee ottaa yhteyttä omaan terveysasemaan (ensisijaisesti Omasoten kautta). Samoin mikäli tarvitsee välttämättä paperisen todistuksen, eikä voi sitä itse tulostaa, voi ottaa yhteyttä omaan terveysasemaan.

Eilen 15 tartuntaa

Kainuussa todettiin keskiviikkona 15 uutta koronatartuntaa. Näistä kuusi Puolangalla, kahdeksan Kajaanissa ja yksi ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä. Viisi tapausta liittyy aiempaan Transtechin ryppääseen.

 

Lisätietoja medialle: pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655