Tiedote 28.12.2021

Kainuussa 17 uutta tartuntaa maanantaina, rokotuspisteet ovat avoinna koko viikon

Maanantaina 27.12. Kainuussa todettiin yhteensä 17 uutta koronatartuntaa. Tartunnoista 7 on Kajaanissa, 2 Kuhmossa, sekä 2 Puolangalla. Kuusi tapauksista on ulkopaikkakuntalaisilla. Mahdollinen koronavirukselle altistumispaikka on Kuhmossa, Syke Plus kuntosalissa, jossa on voinut altistua 25.12.21 klo 9-11 välisenä aikana.

Joulun ja uudenvuoden aikana lisääntynyt matkustaminen ja ihmisten liikkuminen saattaa nopeuttaa viruksen leviämistä myös Kainuussa. Edellisen viikon ajalta noin puolet alueen tartunnoista on ollut ulkopaikkakuntalaisilla.

Tänään voimaan tulevat uudet rajoitukset eivät koske Kainuuta

Koko maassa tulee tänään voimaan useita koronaepidemian hallintaan liittyviä rajoituksia, mutta rajoitukset eivät koske Kainuuta, Pohjois-Karjalaa, Itä-Savoa eikä Ahvenanmaata, joissa koronatilanne on perustasolla. Myös sisärajavalvonta otetaan käyttöön tänään. Schengen-alueelta Suomeen saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta, tai puolen vuoden sisällä sairastetusta koronataudista, sekä alle 2 vuorokautta vanhasta negatiivisesta koronavirustestituloksesta. Matkustajien on hyvä huomioida, vaikka Suomi ei vaadi Suomen kansalaiselta negatiivista testitulosta Suomeen saavuttaessa, monilla mailla, lento- ja laivayhtiöillä voi olla omia testivaatimuksia maahanpääsyn edellytyksenä.

Ylei­set ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set ko­ko maas­sa:

Nä­mä ra­joi­tuk­set ovat voi­mas­sa riip­pu­mat­ta sii­tä, on­ko alueel­le sää­det­ty ta­val­lis­ta tiu­kem­pia ra­joi­tuk­sia ra­vin­to­loi­den au­kio­lo- tai an­nis­ke­lua­jal­le tai sal­li­tul­le asia­kas­mää­räl­le:

  • Ra­vin­to­loil­la on ol­ta­va suun­ni­tel­ma ko­ro­na­vi­ruk­sen le­viä­mi­sen eh­käi­se­mi­ses­tä sen ti­lois­sa.
  • Asiak­kail­le an­ne­taan tie­toa ja toi­min­taoh­jei­ta.
  • Asiak­kail­la on mah­dol­li­suus pes­tä kä­det.  
  • Asiak­kai­den vä­lil­lä on riit­tä­vä etäi­syys se­kä si­säl­lä et­tä ul­ko­na.  
  • Ra­vin­to­la ja eri­tyi­ses­ti sen pin­nat pi­de­tään puh­tai­na.
     
  • Ra­vin­to­loil­la on oi­keus edel­lyt­tää ko­ro­na­pas­sin käyt­töä ko­ko au­kio­lon­sa ajan ko­ko maas­sa.

Rokotuspisteet ovat avoinna koko viikon ja rokotteita on riittävästi

THLn mukaan Suomessa kolmannen koronarokotteen on saanut 19,7 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, Kainuussa luku on 28 %. Kaksi rokoteannosta on valtakunnallisesti saanut 83,5 % väestöstä, Kainuu on hieman keskiarvon yläpuolella, rokotuskattavuuden ollessa 84,4 %. Koko maassa vähintään yhden rokoteannoksen on saanut 87,7 % 12 vuotta täyttäneistä.

Kolmas koronarokotus on mahdollista saada kaikkien 18 vuotta täyttäneiden, kun toisesta rokotteesta on kulunut 4 kuukautta.  Yli 60-vuo­tiail­le ja ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vil­le suositellaan kolmatta rokotetta, kun toi­ses­ta rokotteesta on ku­lu­nut 3 - 4 kuu­kaut­ta. Voi­mak­kaas­ti im­muu­ni­puut­tei­sil­le toi­sen ja kol­man­nen ro­kot­teen an­nos­vä­lik­si suo­si­tel­laan kah­ta kuu­kaut­ta. Nel­jäs ro­ko­te voi­mak­kaas­ti im­muu­ni­puut­tei­sil­le 3-4 kk kol­man­nes­ta ro­kot­tees­ta.

Ko­ro­na­ro­ko­tus 5-11 vuo­tiail­le ris­ki­ryh­mään kuu­lu­vil­le lap­sil­le on mah­dol­lis­ta ajan­va­rauk­sel­la Ka­jaa­nis­sa Kau­ka­met­sän opis­tol­la kes­ki­viik­koi­sin. Ter­vei­den 5-11 vuo­tiai­den ro­ko­tuk­set py­ri­tään aloit­ta­maan vii­kol­la 2. Ro­ko­tuk­set to­teu­te­taan kou­lu­lais­ten osal­ta kou­luil­la ja neu­vo­lai­käi­set ro­ko­te­taan neu­vo­las­sa.

Rokotuspisteet ovat avoinna koko viikon ja rokotteita on riittävästi. Rokotusajat -ja paikat koko Kainuussa löytyvät Kainuun soten sivulta; sote.kainuu.fi/koronainfo